Čičoka

Druga imena po kojima je čičoka poznata su divlji krumpir, jeruzalemska artičoka, gomoljasti suncokret, nahod, nahodnjak, slatki krumpir, topinambur, trtol i zemljina kruška.

Strani nazivi za čičoku su:
 
Engleski – Jerusalem Artichoke
Francuski – Helianthe tubereux, Topinambour
Njemački – Knollen-Sonnenblume, Erdbirne, Topinambur
Slovenski – laška repa, topinambur
Talijanski – Helianthe tubereux, Topinambour
Čičoka uz današnju uporabu ima mjesta i u budućnosti jer sadrži škrob i inulin. Kako je prema statistikama, svaki četvrti stanovnik ušao u rizičnu skupinu debelih ili pretilih osoba kojima prijete bolesti poput sve raširenijeg dijabetesa, čičoka će u prehrani sve više zamjenjivati krumpir koji sadrži škrob. Hrana je danas najvažniji čimbenik zdravlja, kako održivog dobrog zdravlja, tako i onog narušenog ili izgubljenog.
Čičoka ide u red dobrih i zdravih namirnica, pa je vrlo korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer polisaharid inulin, koji je najvažniji sastojak čičoke smanjuje razinu šećera u krvi. Inulin je sastavljen pretežno od fruktoze u kojoj se razgrađuje, a najviše ga ima u korijenu omana, cikorije i artičoke, te se rabi za proizvodnju fruktoze i kruha za dijabetičare. Čičoka je dobra u liječenju gihta i reumatskih bolesti, poput upale zglobova, artritisa i reumatoidnog artritisa, te kostobolje, bolesti želuca i crijeva, jer regulira probavu i odnos bakterija u crijevnoj mikroflori i jer uništava mnoge bakterije (Echerichia coli, Staphylococus sp., Candida sp., Clastridium perfringens,) te obnavlja crijevnu floru. Inulin je i probiotik koji u crijevima stimulira razvoj acidofila i bifido-bakterije, te pomaže obnavljanje crijevne mikroflore nakon uzimanja antibiotika.
Čičoka je dobra protiv alergija, naročito onih vezanih za pojedine namirnice, arterioskleroze, bolesti krvi i krvnih žila kao što su povišene masnoće i visoki tlak.
Inulin je vrlo djelotvoran u raznim dijetama, kod kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, dijabetesa, gojaznosti, u jačanju imuniteta, za pojačavanje potencije umanjene slabošću ili bolestima, za pojačano stvaranje muških spolnih stanica, tj. spermija, te za preveniranje raznih infekcija i zloćudnih oboljenja crijeva.
Ljekovito djeluju i ostali sastojci čičoke. Kalij djeluje na regulaciju tlaka, a fosfor koji osigurava normalno funkcioniranje prijenosa živčanih impulsa, nadoknađuje minerale i omogućuje apsorpciju željeza, magnezija, kalcija, cinka, te se preporuča kod osteoporoze, pojačava izlučivanje tekućine i hrani srčani mišić.
Da bi se što bolje iskoristila ljekovitost čičoke u dijetalnoj se recepturi preporuča korištenje sirovog gomolja čičoke, jer je sirov jestiv, te priprema juha. Pečena i pirjana jela općenito ne spadaju u dijetalnu prehranu, ali su preporučljiva za zdrave osobe.
Savijača od čičoke priprema se na isti način kao i savijača od krumpira.
Čičoka je dobar:
 
afrodizijak
antibakterik
antidijabetik
antisklerotik
dijetetik
diuretik
holagog
remineralizant
spermatogenik
stimulator
stomahik
tonikum

Facebook Comments