Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Cimet snižava razinu šećera u krvi

Jedna mala studija iz 2003. godine je pokazala da cimet snižava razinu šećera kod dijabetičara.

Ova studija je također pokazala da ovaj začin blago snižava i trigliceride i lipoproteine male gustine (LDL), koji su glavni nosioci kolesterola.

Cimet se, inače, dobiva iz kore drveta koji pripada obitelji lovora i potiče iz Šri-lanke. Iz kore se dobivaju štapići koji se kasnije melju ili ribaju do sitnog praha, kakav je nama najčešće dostupan.

Za lijek se upotrebljava samo kora, a ostali dijelovi kao začini. Plodovi se ne jedu, no iz njih se istiskuje vosak za mirisne svjetiljke. Iz listova koji se stavljaju u jela kao začin ( slično i lovoru), istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura. To ulje jako žari, pa i samo jedna kap izaziva upalu ako padne na kožu. Ako se kapi ulja prevuku šećerom dobiva se tzv. “cimetov konfekt” ili “sanalet”, koji se koristi za jačanje želuca.

Vanjska kora drveta nema ljekovitih svojstava. Koristan je samo njen unutrašnji, svijetlo-ružičasto-smeđi dio. Ako je kora na jeziku gorka, onda to nije cimet, nego neka druga kora. Zbog tanina se primjenjuje i kao lijek protiv proljeva.