Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Crvotočina obična

Biljka crvotočina obična ima latinsko ime Lycopodium clavatum. U narodu je poznata i kao prečica, zmijina mahovina, lisičjek, lisičjak, vučja noga, prašuljica.

 

To je trajna, zimzelena biljka slična mahovini. Crvotočina obična puzi po šumskom tlu u obliku vriježa dugih jedan do dva metra sa sitnim, tankim korjenčićima. Iz vriježa rastu razgranate stabljike duge sedam do deset centimetara, vrlo meke na opip, slične resama samo s mekšim i gušćim lišćem. Četverogodišnja biljka razvija ljeti žute male klasove, čiji cvjetni prah se naziva lisičjekovim brašnom. To se brašno koristi za homeopatsko liječenje vlažnih kožnih osipa.

Crvotočina obična je ljekovita biljka koja sadrži radij, a po njezinim velikim, konopastim vriježama i žutom cvjetnom prahu njezinih klasića lako u razlikujemo od ostalih vrsta mahovina. Raste samo iznad 600 metara nadmorske visine na sjevernoj strani visokih šuma i šumovitih obronaka. Nakon sječe drveća (krčevina) biljka požuti i konačno posve nestane, jer se pod izravnim sunčevim svjetlom njezina životna snaga gubi.

Čaj od crvotočine dobro djeluje u slučaju gihta (ulozi) i reumatskih bolesti čak i onda kad su se već pokazale promjene na zglobovima, kao i kod kroničnoga zatvora stolice i hemoroida. Osobe koje imaju proljev smiju samo s najvećim oprezom piti taj čaj, jer se inače mogu pojaviti crijevni grčevi. Crvotočinu ne smijemo nikada kuhati nego samo preliti s proključalom vodom. Čaj se također koristi kod svih oboljenja mokraćnih i spolnih organa, bolova i otvrdnuća testisa, kod nastajanja bubrežnog pijeska i bubrežnih grčeva. Crvotočina je nezaobilazna kod upale jetre, pojave bolesnih izraslina na vezivnom tkivu jetre, čak i kad su oboljenja već zloćudna. U procesu ozdravljenja omogućuje brz povrat pune snage.

Ako u vašem krugu znanaca postoji netko tko boluje od ciroze jetre, čak i onda kad slučaj izgleda beznadan, ohrabrite ga i uputite na radijem bogatu crvotočinu, tako važnu u pučkoj medicini. Čak i ljudima koji boluju od zloćudnih oboljenja jetre crvotočina može darovati život.

Brašno crvotočine, koje se u nekim ljekarnama može dobiti u obliku spora pomaže kod teških bolesnika, koji imaju rane od ležanja (dekubitus), one zacijele vrlo brzo. Pospemo brašno oprezno i dobro raspršeno na otvorena mjesta. Najčešće već nakon prve primjene nastupi vidno olakšanje.

Način uporabe crvotočine u narodnom liječenju

Priprema čaja: Punu čajnu žličicu crvotočine prelijemo s četvrtinom litre kipuće vode, samo kratko ostavimo da stoji. Gutljaj po gutljaj dnevno pijemo samo jednu šalicu i to ujutro natašte, pola sata prije doručka. Kod ciroze kao i zloćudnih oboljenja jetre dnevno pijemo dvije šalice čaja.

Jastuk s crvotočinom: S osušenom crvotočinom (uzmemo, s obzirom na veličinu mjesta zahvaćenog grčevima, 100, 200 ili 300 g) napunimo jastuk i stavimo preko noći na bolno mjesto s grčevima. Takav je jastuk djelotvoran cijelu godinu.