Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Datule kao zdravo voće

Datule su poznate i kao hurme, a radi se o voćkama širokog spektra zdravstvenih vrijednosti. Mnogi ih čak smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

 

Datule su odličan izvor prirodnih vlakana, a znamo da vlakna u organizmu reguliraju rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Datule se lako probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Po svom sastavu datule obiluju zdravim tvarima koje mogu koristiti djeca i odrasli. Datule pomažu u slučaju da patimo od anemije, visokog krvnog tlaka, kolesterola, pa sve do raka. Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti datulama.

Datule obiluju željezom

Ako patite od anemije jedite što više datula. Rekli smo već da su datule odličan izvor željeza. U 100grama datula pronalazimo oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Datule su dobre protiv proljeva

 

Datule sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga datule pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem datula olakšat ćete crijevima da stvore dobre bakterije.

Datule su lijek i za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proljev, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi u organizmu. Potrebno je uzeti nekoliko datula i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tijekom noći datule će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva.