Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Gorka dinja ubija zloćudne stanice

Aktivni sastojci gorke dinje pokreću mehanizme koji izgladnjuju i uništavaju zloćudne stanice u našem tijelu.

 

Gorka dinja je ljekovita biljka čiju su legendarnu popularnost opravdala i mnoga priznata znanstvena istraživanja.

Ova biljka pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a raste ponajviše na području Azije, Afrike i Kariba. Izvorno biljka potječe iz Indije, a u 14. stoljeću je prenesena u Kinu, odakle se počela širiti na druge krajeve svijeta. Najpoznatija je po svojem plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.

Plod gorke dinje šupalj je u presjeku, s relativno tankim slojem mesa koje okružuje veliko i ravno sjeme smješteno u sredini ploda. Ova čudnovata biljka stoljećima se koristi u azijskoj i afričkoj biljnoj medicini zbog niza zdravstvenih dobrobiti. U zapadnu je medicinu gorka dinja stigla tek nedavno, no odmah je, s pravom, privukla zanimanje znanstvenika zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, posebice zbog svog djelovanja na maligna oboljenja.

 

 

Gorka dinja je pravi prirodni ubojica stanica raka

 

U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer. Znanstvenici Sveučilišta u Saint Louisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprječavanje njihova množenja. Studija koju su proveli znanstvenici Centra za istraživanje karcinoma, na Sveučilištu u Coloradu, potvrdila je da sok gorke dinje  utječe na smanjenje rasta tumora gušterače. U ovom istraživanju provedenom na glodavcima, korišten je sok gorke dinje.

Sok je korišten na dva načina: izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje glodavaca.

Kako piše u rezultatima studije, nakon 72 sata testiranja broj stanica tumora smanjen je za 90% – 98% kod glodavaca kojima je dan sok gorke dinje razrijeđen u vodi. Stručnjaci taj učinak smatraju fantastičnim.

Kod glodavaca koji su hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja tumorskih stanica, što je puno bolji učinak od kemoterapije. Uz sve to, sok gorke dinje ne uzrokuje štetne nuspojave po kojima je kemoterapija zloglasna. Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i dišnih putova. Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka.

Njezino ljekovito djelovanje znanstvenici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

Osim navedenog djelovanja na stanice raka, sok gorke dinje štiti od malarije, djeluje antivirusno, ublažava probavne tegobe, pomaže kod dijabetesa, pospješuje mršavljenje, uništava crijevne parazite, ubrzava zacjeljivanje opekotina.

Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje djeluju na kontrakcije maternice i prenose se putem mlijeka.

 

Gorka dinja u kulinarstvu

Plod se jede zelen ili u fazi kad počne poprimati žutu boju. Meso mu je hrskavo i vodenasto, ali gorko. Koža kod mladog ploda je nježna i također jestiva. Sa sazrijevanjem mesa gorke dinje kora postaje tvrda i nejestiva, a unutrašnjost poprima crvenu boju i gubi na gorčini. U nekim zemljama jugoistočne Azije, unutrašnjost gorke dinje popularan je sastojak mnogih jela. Čest je element u kineskoj kuhinji, jer daje gorak okus, a obično se miješa s krumpirom. U nekim kineskim vrstama piva, gorka dinja se koristi umjesto hmelja. Gorka dinja konzumira se kuhana u vrijeme dok je zelene ili lagano žute boje. Osim ploda, sušeni listovi loze gorke dinje rabe se za pripremu čaja.