Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Kako liječiti upalu mokraćnih kanala?

Upoznajte ljekovite biljke koje vam trebaju da bi liječili upalu mokraćnih kanala.

 

Uretra ili mokraćovod je mokraćni kanal kojim se iz bubrega u mokraćni kanal odvodi mokraća. Čim se u bubrežnoj zdjelici nakupi mokraće, ona se odmah isprazni. To se vrši ritmičkim stezanjem i rastezanjem mokraćovoda, a mokraća se u mlazovima istjeruje u mjehur.

Upala mokraćovoda nastupa gotovo uvijek kao posljedica upale bubrega, jer se bakterije izlučuju s mokraćom i tako mogu zaraziti mokraćovod. Do upale mokraćnih kanala dolazi osobito onda kad u mokraćovodu nastupi neko suženje koje izaziva zastoj mokraće. Kadšto mokraćovod oboli od tuberkuloze pri čemu odeblja i suzi se.

Mokraća se iz mjehura odvodi mokraćnom cijevi koja je u muškaraca dugačka otprilike 20 cm, a u žena otprilike 4 cm. Do upale mokraćne cijevi u muškaraca dolazi oboljenjem žlijezde prostate ili zbog kapavca. Zbog toga što je mokraćna cijev kratka, u žena nastupaju često upale mokraćne cijevi i to zbog toga što se u neposrednoj blizini mokraćne cijevi nalazi otvor debelog crijeva. Upala se očituje jakim bolovima oko mokraćne cijevi i pri mokrenju.

Liječenje uz pomoć ljekovitog čaja od sljedećih biljaka: 40 g stabljike preslice, 40 g listova nane pitome, 40 g listova i cvjetova kantarije muške, 40 g listova bokvice muške, 20 g stabljike majčine dušice te 20 g bijele gorčice.

Pripremanje i primjena čaja: Uzmite spomenute biljke, jako ih usitnite i pomiješajte. U jednu litru proključale vode stavite 10 grama mješavine spomenutih biljaka i kuhajte ih poklopljene na tihoj vatri jednu i pol minutu. Ohladite čaj poklopljen, a zatim procijedite u bocu, jako začepite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i pola decilitra nakon jela. Prvi dan, nakon svih napitaka uzeti srednju žlicu maslinova ulja, a drugi dan, malu žlicu svježeg limunovog soka.