Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Kako napraviti balzam za usne?

Skoro da i nema žene koja ne koristi balzam za usne, a sve je više i pripadnika jačeg spola koji će njezi usana posvetiti pažnju ako ne svakodnevno, onda harem kad su oštećene i ispucale. Kako od prirodnih i cijenom pristupačnih sastojaka na jednostavan način kod kuće napraviti balzam u samo pet minuta objasnila je Šinjorina Herbalina, dvadeset-osmogodišnja Anđehna Toto, koja se u slobodno vrijeme bavi izradom prirodne kozmetike za svoju obitelj i prijatelje.

 

S obzirom da Anđelina teži tome da koža bude njegovana na prirodan način, tako su i proizvodi koje radi u potpunosti prirodni. Povremeno održava radionice izrade prirodne kozmetike djecu i odrasle, a ponešto o tome kako napraviti kremu, piling ili pastu za zube.

Facebook stranica sinjorina.herbalina

Koža usana je puno tanja i osjetljivija od kože na drugim dijelovima tijela i kao takva sklona je čestom isušivanju. Ako želite usne njegovati na potpuno prirodan način predlažem vam recept za balzam čija će vam izrada oduzeti pet minuta vremena. Ovaj jednostavan pripravak treba uvijek pri ruci. Kad su Audrey Hepburn pitali koja je tajna ljepote rekla je ‘Govorite ljubazno’. Stoga imajte lijepu riječ, balzam u džepu i nasmiješite se svijetu, kaže Anđelina.

Potrebni sastojci za balzam: 10mililitara hladno prešanog bademovog ulja, 5 grama pčelinjeg voska, 3 kapi eteričnog ulja naranče, posudica od 20 mililitara.

Priprema: Na vatru stavimo lonac napola napunjen vodom, a na njega keramičku posudu u koju smo stavili bademovo ulje i pčelinji vosak. Kad se svi sastojci otope, smjesu promiješamo i prelijemo u posudu koju smo prije pripremili. Dodajte tri kap eteričnog ulja naranče i ponovno promiješajte.

Smjesa će vrlo brzo postati čvrsta. Ostavite da se ohladi. Kako je balzam u potpunosti prirodan i nema konzervanse, držite ga na hladnijem i tamnom mjestu. Rok trajanja je tri mjeseca.

U izradi balzama možete isprobavati razne kombinacije. Umjesto bademovog ulja možete staviti kantarion, nevenovo ulje ili ulje koštica marelice, a eterična ulja naranče zamijeniti mentom, limunom ili grejpom. Samo mali oprez, sva citrusna ulja su fototoksična pa treba biti umjeren.