Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Protiv mučnine, insekata i opekotina eteričnim uljima

U torbi za godišnji odmor možete ponijeti i nekoliko eteričnih ulja jer ćete u nekim situacijama tako dobiti sasvim prirodna ljekovita rješenja za mnoge tegobe.

Paprena metvica i đumbir protiv mučnine

Eterična ulja paprene metvice i đumbira umiruju mučnine na putovanju. Kap paprene metvice na kockici šećera polagano rastopite u ustima ili kapnite dvije kapi eteričnog ulja đumbira na maramicu i polako udišite.

Lavanda i eukaliptus baktericidni

Stavite par kapi lavande i eukaliptusa na maramice kojima možete obrisati razne površine – baktericidne su, a štite i od nekih virusa.

Lavanda za opekotine

Dođe li do opekotina od sunca, jako će pomoći ulje lavande. Prvo izvucite toplinu iz tijela pa napunite kadu hladnom vodom, i legnite 10-ak minuta. Nakon toga nanesite lavandin na opekotine. Imajte na umu da će kap lavandina dostajati za prilično veliku površinu kože. Do sljedećeg jutra koža će izgledati zdrava, no izbjegavajte izlaganje suncu još 2 dana.

Jojoba, avokado i sezam za kasniju fazu sunčanja

Nakon nekoliko dana sunčanja, kad vam je koža već preplanula, za sunčanje rano prijepodne ili kasno poslijepodne možete koristiti bazna ulja jojobe, avokada i sezama koja imaju zaštitni faktor 4. Na 100 mililitara ulja jojobe dodajte 20 kapi lavandina ili lavande i 5 kapi yiang ylanga.

Badem, jojoba, čajevac nakon sunčanja

Nakon sunčanja, nanesite na tijelo ulje koja će prolongirati preplanulost i nahraniti kožu: u 70 mililitara bademovog ulja i 30 mililitara jojobinog ulja dodajte 10 kapi lavandina, 5 kapi čajevca, 1 kap bergamota i 2 kapi geranija.

Osvježenje u vrućinama eukaliptus i paprena metvica

Povišenu temperaturu tijela snizite tako da namočite tkaninu u vodu u kojoj ste dodali eterična ulja eukaliptusa, lavandina ili lavande i paprene metvice i njome hladite kožu.

Probavni problemi

Kod mučnina, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva masirajte trbuh sa 20 mililitara bademovog ulja u koje ste dodali 2 kapi geranija, 2 kapi lavandina i 5 kapi đumbira.

Protiv insekata

Napunite nekoliko posuda s vrućom, čak kipućom vodom u koju ste kapnuli eterično ulje lavandina ili lavande, paprene metvice, citronele, eukaliptusa ili pačulija te ih stavite uz prozore i na druga mjesta gdje bi insekti mogli ući. Prije spavanja kapnite 2 kapi eteričnog ulja na vatu i stavite je negdje blizu kreveta. Za odbijanje insekata od kože upotrijebite lavandin ili lavandu. Za umirenje kože nakon uboda kapnite kap lavande na oteklinu – vrlo brzo će nestati crvenilo i svrbež.