Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Kako se priprema čaj od ljekovitog bilja?

Opisati ćemo metode kako se od ljekovitog bilja prave razni napitci.

 

Oparak s vrućom vodom: Svježe bilje se nareže u propisanoj količini i stavi u staklenu ili neku drugu, ali ne metalnu posudu. Vodu zagrijemo do ključanja i prelijemo preko pripravljenoga bilja. Svježe bilje samo vrlo kratko ostaje u vreloj vodi (dovoljno je pola minute)! Čaj mora biti posve svijetao: svijetložut ili svijetlozelen. Opareno osušeno bilje mora odstajati nešto duže (jednu do dvije minute). Tako pripravljen čaj je znatno djelotvorniji i ljepši za oko.

Ako pravimo čaj od korijenja biljaka onda korijenje stavimo u propisanu količinu hladne vode, kratko prokuhamo i pustimo da stoji 3 minute.

Dnevno potrebnu količinu čaja nalijemo u termos-bocu i pijemo, u skladu s uputama, gutljaj po gutljaj. Obično se uzima do vrha puna čajna žličica bilja na četvrt litre vode (= 1 šalica), inače prema uputi za svaku pojedinačnu biljku.

Hladna iscrpina: Mnoge biljke (poput crnog sljeza, bijele imele ili iđirota) ne smiju se popariti, jer uslijed djelovanja topline izgube ljekovitu moć. Od njih pripravljamo čaj kao hladnu iscrpinu. Za svaku pojedinu biljku navedenu količinu ostavimo u hladnoj vodi 8 – 12 sati (većinom preko noći), zatim samo malo zagrijemo na temperaturu za pijenje i dnevnu količinu čuvamo u termos-boci prethodno ispranoj vrućom vodom.

Hladna iscrpina pomiješana s naljevom je najbolji način uporabe ljekovitoga bilja. Priprema se tako što bilje ostavimo preko noći u polovici propisane količine hladne vode, ujutro procijedimo. Tada s drugom polovicom vode poparimo ostatke bilja i ponovo procijedimo. Hladni pripravak i vrući naljev sada pomiješamo. Tako pripremljen čaj sadrži djelotvorne tvari, koje su topljive samo u hladnoj ili samo u vrućoj vodi.