Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Kako ublažiti opekline od sunca

Ako vam je koža pocrvenila nakon sunčanja to se naziva sunčanim opeklinama. Koža tada postaje bolna i osjetljiva. Evo nekoliko načina kako da ublažimo opekline.

Oblozi

Hladna voda – Koristite čistu vodu iz slavine ili iz hladnjaka. Natopite tkaninu i stavite preko opekline, držite nekoliko minuta zatim skinite. Ponovite tijekom jednog dana desetak puta, ukupno držeći obloge oko 15 minuta.

Hamamelis – Tkaninu možete navlažiti i hladnim čajem hamamelisa. Ova biljka ima moćno protuupalno djelovanje i djeluje olakšavajuće na kožu.

Zobena kaša – Zamotajte suho zobeno brašno u gazu te prelijte hladnom vodom. Tekućinu skupite u posudu i koristite s tkaninom kao hladan oblog, a kašu bacite.

Nemasno mlijeko – Izmiješajte 1 šalicu nemasnog mlijeka s 4 šalice vode, zatim dodajte nekoliko kockica leda. Obloge držite 15 do 20 minuta. Ponovite svakih 2 do 4 sata.

Kukuruzni škrob –  Napravite tijesto od vode i kukuruznog škroba te nanesite izravno na opekline.

Salata – Kuhajte salatu u vodi zatim procijedite. Ohladite tekućinu, natopite pamučnu tkaninu i stavljajte kao obloge.

Jogurt – Nanesite jogurt na područja koja su izgorjela na suncu. Isperite hladnim tušem.

Lavandino ulje – Namočite ulje u gazu i stavite na opekline. Ako se stavi dovoljno brzo zacjeljenje je brzo i ne ostaju ožiljci. Gazu namačite svakih nekoliko sati.

Med – Nanesite ga na kožu u tanjem sloju te nakon pola sata isperite.

Kora od krumpira – Unutarnji dio kore stavite na opekline.

Čajne vrećice –  Ako su izgorjeli vaši kapci ili područje oko očiju čajne vrećice natopljene hladnom vodom će pomoći olakšati bol. Tanin u čaju će pomoći ublažiti opekline i bol.

 

Izbjegavajte sapun

Ako morate koristiti sapun koristite samo blage sapune, nemojte trljati kožu. U kupku možete dodati jedan od sljedećih proizvoda kako bi smanjili svrbež, bol i upalu.

Ocat – 1 šalicu bijelog ili jabučnog octa izlijte u kadu hladne vode. To će smiriti opekline i bol.

Soda bikarbona – Razmutite šaku sode bikarbone u mlakoj vodi za kupanje. Nemojte brisati kožu  ručnikom nego pustite da se koža osuši.

 

Hidratizirajte kožu

Oblozi će donijeti povremeno olakšanje, ali koža će vam i dalje biti osjetljiva pa je bitno nanositi dovoljno kreme na nju. Za dodatno olakšanje stavite kremu u hladnjak. Mazanje uljem gospine trave također pomaže kod opeklina od sunca.

Hladite

Sunčane opekline bole stoga možete  svako malo zaviriti u frižider ili hladnjak kako bi se ohladili, ali nemojte pretjerati kako se ne biste prehladili. Ako stavljate neke namirnice iz zamrzivača na opekline, ne zaboravite ih umotati u čistu tkaninu kako ne bi pakiranje dodatno iritiralo kožu.

Jedite i pijte

Pijte mnogo vode, dobar izbor je i tekućina koja se nalazi u voću.

Jedite lagano, ali mudro. Uravnotežena prehrana opskrbit će tijelo nutrijentima potrebnim za borbu protiv sunčanih opeklina.

Odmorite se

Spavanje pomaže u borbi protiv opeklina. Pronađite što udobnije plahte na koje pospete dječji puder koji može minimizirati svrab i bol.

 

Mjehurići su signal za uzbunu

Ako se pojave mjehurići to je signal da su opekline opasnije i da biste trebali potražiti pomoć liječnika. Ni slučajno nemojte otkidati gornji sloj kože jer riskirate širenje upale.

 

Liječnička pomoć

Posjetite liječnika ako osjetite mučninu, groznicu, slabost, mjehuriće, opću slabost, dijelove ljubičaste boje na koži ili neizdrživ svrab. Također, ako vam se čini da se infekcija širi kontaktirajte liječnika.