Kamilica kao jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka

Kamilica je kod nas jako poznata ljekovita biljka. Toliko je poznata da kada pomislite na ljekovite biljke, prvo vam na pamet padne kamilica.

 

Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a čaj od kamilice je svakako jedan od omiljenijih napitaka. Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

U našoj regiji se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, koja korijene vuče iz Europe i sjeverozapadne Azije. Kamilica je zbog svoje ljekovitosti štovana u drevnom Egiptu iznad svih ostalih biljaka. Egipatske plemkinje su njene latice koristile u različitim preparatima za ljepotu. Grčki liječnici prepisivali su je kod vrućice i ženskih bolesti. Kamilica je jedna od “Devet svetih biljka” u drevnom anglo – saksonskom manuskriptu ‘Lacnunga’.

Ljekovita djelovanja kamilice su mnogobrojna, ona djeluje protiv grčeva, protuupalno, antialergijski, antiseptički, umirujuće, kao probavni stimulans te kao blagi analgetik. Kamilica je također dobra protiv menstrualnih bolova, ona opušta mišiće, njeguje problematičnu kožu, poboljšava funkciju jetre i jača kosu.

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog svog protuupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide. Njemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana. Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa. Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.

Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje. Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature. Inhaliranje para kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa. Antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol  koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca. Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana.

Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječavaju njezino ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svojem vrtu, nego je radije posadite. Kamilica voli laganu zemlju. Posadite ju u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u lipnju, ujutro nakon rose – inače će brzo pocrnjeti.  Sušite kamilicu u hladu. Od kamilice možete raditi losione, obloge, zavoje, ulje, čaj i kupke.

 

Čaj od kamilice je najpoznatiji prirodni lijek

Čaj pripremate tako što u šalicu  stavite 1 – 2 pune jušne žlice cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti (preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji).

Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Poznati travar Maurice Mességué savjetuje izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.

Inače se može piti svakodnevno, jer nema nuspojava.

Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.

Facebook Comments