Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ivanjsko cvijeće je jako ljekovita biljka

U narodu je poznata uporaba osušene biljke ivanjskog cvijeća, odnosno njezinog praha koji se koristi za kiseljenje mlijeka kao i za bojanje maslaca i sira.

 

Oprezno: Osobe sa slabim funkcijama i komplikacijama želuca i žuči ne bi smjele ivanjsko cvijeće uzimati ni u kom obliku.

 

Ivanjsko cvijeće je ljekovita biljka koja spada u grupu antikarcinoma, antiinflamatorika, antipiretika, antispazmatika, adstrigenata, detoksikanata, diaforetika, diuretika, dermetika, hemostiptika, kozmetika, limfatika, sedativa, sekretolika i tonika. Nazivaju ga još i bročikom, pravom bročikom, Ivanovim cvijetom, Ivanovom travom, sirištarom i žutim bročacem.

Grci su ivanjskim cvijećem liječili vodene bolesti. Ono se tradicionalno smatra biljkom planete Venere.

Ivanjsko cvijeće je trajna biljka, visine od 60 do 120cm, s jakom razvijenom četverokutnom stabljikom, na kojoj se razvijaju gusti cvatovi i zlatnožutih cvjetova. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Biljka u cvatu miriše po medu, a okus joj je kiseo i trpak. Raste na sunčanim livadama, obroncima brda, uz putove, rubove polja, na šumskim čistinama i sličnim područjima. U ljekovite svrhe sabire se gornji dio biljke u cvatu, te suši na toplom i prozračnom mjestu u sjeni. Ljekoviti sadržaj kod te biljke je galiozin, aukubin, saponin, treslovina, organske kiseline, crvena boja i vitamin C.

Prema predajama kao i prema običajima u nekim narodima, sušeno ivanjsko cvijeće se stavljalo kao slama ispod rodilje jer se smatralo da otklanja štetna zračenja zemlje. Englezi u svojem nazivu za ivanjsko cvijeće kažu “slama za gospođin krevet” – Lady’s Bedstraw.

Zapadna medicina tradicionalno koristi ivanjsko cvijeće za liječenje sljedećih bolesti

Artritisa, bolesti mjehura, epilepsije, za relaksiranje živčanog sustava, kod raka dojke, opeklina, raznih katara, vodenih bolesti, otežanog mokrenja, groznice, krvarenja, visokog tlaka, žutice, bolesti bubrega, leukemije, bolesti limfe, psorijaze i drugih bolesti kože, bolesti grla, tumora, čira na želucu, kamenaca, protiv zgrušavanja krvi, cista, raznih rana, bolesti prostate, protiv povišene temperature itd.

Ljekovito djelovanje ivanjskog cvijeća:Od ivanjskog cvijeća priprema se sok, čajna mješavina i mast. Ivanjsko cvijeće koristi se:
– Kao izvrstan diuretik
– za liječenje najtežih oboljenja
– za liječenje kožnih oboljenja (lišaja, ekcema, čireva, raznih kožnih nečistoća, raka kože, tvrdih novotvorina, tumora, raka i još nekih sličnih oboljenja)
– Naša pučka medicina ivanjsko cvijeće rabi za liječenje kroničnih bolesti bubrega i mjehura, vodenih bolesti
– reumatskih i bolesti kože
– kod bolesti jetre i nakupljanja vode u trbušnoj šupljini jer je izvrstan diuretik
– Ivanjsko cvijeće se rabi i za liječenje histerije, padavice, te raznih drugih živčanih tegoba
– kod probavnih tegoba praćenih grčevima
– kod bolova koji se javljaju kao posljedica uznapredovanog karcinoma itd