Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEPOTA

Lovorov list protiv akni i bubuljica

Lovorov list je još od davnina poznat kao dobar prirodni lijek protiv akni i bubuljica. Naime, lovorov list je prirodni antiseptik, koji omogućava čišćenje i dezinfekciju kože.

 

U svom sastavu posjeduje eterična ulja, minerale i organske kiseline, koji i omogućavaju određeno djelovanje na bubuljice i na organizam u cjelini.

Lovorov list pomaže da uklonimo bakterije, te smanjuje upalu izazvanu pojavom akni i bubuljica.

Pored toga, lovorov list poboljšava tonus kože jer ima efekt hidratacije. On liječi ranice na koži i posjeduje imuno-stimulacijsko djelovanje, zahvaljujući čemu se normalizira rad svih organa. Poboljšava probavu, smiruje živčani sistem, liječi oboljenja zglobova i uklanja naslage soli.

Kod sebe kući od lovorovog lista možete pripremiti losion za problematičnu kožu lica, koji je veoma efikasan u borbi sa aknama i bubuljicama.

 

Priprema losiona za akne i bubuljice

Za pripremu ovog losiona biće potrebno 3-4 lista lovora (suhog) i čaša vode (200ml).

Lovorov list prelijte sa vodom i stavite na šporet, da proključa. Smanjite vatru i kuhajte još 5-7 minuta. Ohladite i naspite u pripremljenu bočicu.

Ovaj losion možete koristiti za svakodnevno brisanje lica, ujutro i uvečer. Preporučuje se osobama sa problematičnom i masnom kožom lica.

 

Drugi recept za losion od lovorovog lista

Unaprijed izdrobljene listove lovora (suhog), preliti rakijom ili medicinskim alkoholom (52%) u omjeru 1:1. Ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 5-6 dana. Nakon toga losion je spreman za korištenje. Ovaj domaći losion za brisanje se koristi svaki drugi dan, ujutro i uvečer.

Pomaže ne samo za eliminiranje bubuljica i upalnog procesa, nego je veoma efikasan u borbi sa pigmentnim flekama, samim tim što izravnava ten.