Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

VIJESTI

Kava kava – biljka za opuštanje, radost i druženje

Kava kava (lat. Piper methysticum), rasprostranjena je biljna kultura s područja Sjevernog Pacifika.

Zanimljivo je da, unatoč imenu, nema baš nikakve veze ni sličnosti s kavom, ali je srodna s paprenom metvicom.
Narodi diljem Pacifika često je koriste u medicinske, religijske i društvene svrhe, jer uklanja napetost i strah te potiče druželjubivost.

Djelovanje te biljke zapadnjaci su otkrili 1768. zahvaljujući svjedočanstvu moreplovca i istraživača Jamesa Cooka o biljci koju pacifički urođenici uzimaju da bi postali opušteniji, vedriji i otvoreniji.
Ova je biljka izazvala mnoge prijepore. U EU je do 2008. bila zabranjena, ali je zabrana ukinuta nakon preispitivanja znanstvenih činjenica.
Moć kavalaktonaAktivni sastojci u biljci su kavalaktoni, od kojih je najmanje 15 psihoaktivno.
Djelovanje pripravaka kava kave ovisi o koncentraciji određenih kavalaktona. Jedan od glavnih je desmetoksijangonin, koji potiče blagu euforiju, te kavain, koji poboljšava pažnju i koncentraciju.
Kava kava predmet je mnogih istraživanja, te je na dobrom putu da zamijeni neke tvorničke lijekove.

Smiruje i jača koncentracijuNajpoznatije djelovanje kava-kave jest umirivanje središnjeg živčanog sustava bez remećenja umnih sposobnosti.
Zato je idealan dodatak prehrani za ljude koji trpe od tjeskobe, ali istovremeno imaju potrebu za budnošću i koncentracijom.
Kava kava je prirodna i odlično podnošljiva alternativa lijekovima za smirenje – opušta mišiće, djeluje kao anestetik, anksiolitik i antikonvulziv. Također se može koristiti protiv bolova umjesto farmaceutskih analgetika.

Zbog diuretičkih i antiupalnih svojstava koristi se u liječenju gihta, bronhijalnih kongestija, cistitisa i prostatitisa.
Godine 2006. znanstvenici sa Sveučilišta iz Aberdeena u Škotskoj objavili su da bi kava kava mogla biti učinkovita u liječenju raka jajnika i leukemije.
U istraživanju je ustanovljeno da ekstrakti metanola iz biljke smanjuju rast stanica raka, a pritom ne diraju zdrave. Ovo također objašnjava nižu stopu raka kod ljudi koji je redovno konzumiraju.
Druga istraživanja pokazuju da bi mogla biti korisna kod sinovijalnog sarkoma, plućnih tumorogeneza, raka prostate i mjehura.

Stanja kod kojih pomaže kava kava:

tjeskoba
napetost
uzrujanost
zabrinutost
potištenost
nesanica
hiperaktivnost
glavobolja
simptomi menopauze
DoziranjePripravci kava-kave nalaze se na tržištu u obliku kapsula, ekstrakta, tinkture, čaja ili kao dodatak u buteljiranim pićima, a proizvode se od korijena biljke.
Dnevna doza iznosi 1 do 5 g suhog podanka ili 3 do 6 ml tekućeg ekstrakta (1:2 ), što je ekvivalent 60 do 120 mg kavalaktona.
Kod standardiziranih pripravaka u obliku tableta uzimajte 100 do 200 mg kavalaktona odjednom ili 60 mg kavalaktona 2 do 4 puta dnevno.
U kliničkim istraživanjima, 70%-tni ekstrakt je dovoljan za učinak. Ako se ekstraktu te biljke doda neki emulgator (lecitin) ili ako se korijen sažvače, nastaje mliječna emulzija izrazito jakog uspavljujućeg učinka. Za dvadesetak minuta čovjek zapada u dubok san koji traje 24 do 48 sati.


Koristite samo preparate provjerene kvalitete prema navedenim uputama. Osobe koje pate od kliničke depresije ne smiju konzumirati kava kavu.
Ne preporučuje se konzumiranje ove biljke u kombinaciji s alkoholom, antipsihoticima, barbituratima i antidepresivima. Kava kava ne smije se uzimati duže od tri mjeseca.