Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Kokotac

Kokotac ima svojstvo da steže, omekšava, tjera znoj i vodu, smiruje i ublažuje bol, te čisti organizam. Koristi se za vanjsku, a manje za unutarnju uporabu.

Kombinacija unutarnje i vanjske uporabe kokotca prakticira se u liječenju varikoznih vena. Kako bi se izbjegao rizik od upale vena ili stvaranja tromba u toku dana uzima se čaj, jer sastojci u kokotcu sprječavaju stvaranje tromba.
 
Pripravci od koktca koriste se u liječenju hemoroida, u sprječavanju upala, u vanjskoj uporabi mast od kokotca (za liječenje vena, hemoroida, i oteklih nogu, a izrađuje se od cvjetova kokotca ili tinkture sa svinjskom masti, itd.) koja izvrsno djeluje na kapilarni sustav i vene.
 
Unutarnja uporaba – za liječenje: kašlja, grčeva maternice i crijeva, bubrežnih bolesti (pojačava izlučivanje mokraće a ujedno pomaže bubrezima u eliminaciji raznih štetnih mikroba jer djeluje antiseptički, kod otežanog mokrenja, katara bubrega i mjehura, bakterija, itd.), reumatične glavobolje – migrene, arterioskleroze, gihta, želuca i crijeva (detoksikacija želuca i crijeva, katar želuca i crijeva, razna nadimanja, nadutost, itd.), nesanice, nervoznih tenzija, neuralgija i palpitacija jer dobro smiruje.
 
U vanjskoj uporabi – za liječenje: tegoba s očima (upale kapaka – upala sluzokože kapaka, upale očiju, konjunktivitis acuta i C. Purulenta, ispiranje s čajem od cvjetova kokotca, itd; poznata je očna mirišljiva vodica koja se dobiva od cvjetova kokotca), tegoba s uhom (parenje čajem), reumatskih tegoba – bolova (mast), bolnih zglobova (mast) raznih kožnih nečistoća (čireva kod kojih rabimo mast za dozrijevanje čira, kao i kod bolesti kože gljivičnog porijekla, itd.), za omekšavanje raznih tvrdih oteklina (emoliens – otečene žlijezde, novotvorine, čirevi, -rabimo mast ili stavljamo obloge, itd.).
Znanstvena istraživanja (Melilotus officinalis, Melilotus albus – bijeli kokotac) potvrđuju umirujuće i narkotičko djelovanje kokotca na centralni živčani sustav, regenerira stanice jetre, djeluje na koštanu srž, sudjeluje u stvaranju leukocita, poboljšava opće stanje bolesnika nakon radioaktivnog zračenja, djeluje na unutrašnji dio krvnih žila i limfu.
 
Zapadna pučka medicina koristi kokotac u liječenju: apscesa, arterioskleroze, bolesti očiju, embolije, gastritisa, hemoroida, kožnih bolesti, krvarenja, kašlja, rana, respiratornog katara, traheitisa, upale usta, grla, jednjaka, upale crijeva, vaskularnih bolesti, varikoznih vena, a koristi se i za izradu flastera, cigareta, u kuhanju, te u homeopatskom liječenju kod glavobolja, migrena, krvarenja iz nosa.
 
Kontraindikacije. Kokotac ni u kojem obliku ne bi smjele uzimati osobe sa slabim želucem i jetrom u akutnim stanjima, s problemima žuči, te osobe sklone glavoboljama.