Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Koliko je kelj dobar za naše zdravlje?

‘Što je više lisnatog kelja u nečijoj prehrani, to je osoba sretnija, zdravija i privlačnija, a sve su to znakovi dobrog rada mozga’, smatraju autori knjige u kojoj hvale čudesno djelovanje ovog povrća.

Lisnati kelj je odličan primjer kako izbor hrane može transformirati naše zdravlje. U svojoj novoj knjizi ’50 Shades of Kale’ dr. Drew Ramsey s Columbia Universityja i kuharica Jennifer Iserloh ne mogu prestati s hvaljenjem kelja. Prije svega ističu njegov iznimno povoljan utjecaj na mozak.

Najvažnije karakteristike kelja koje autori izdvajaju su: Koncentracija hranjivih tvari u kelju, mnoštvo načina pripreme, lakoća uzgoja i njegov utjecaj na zdravlje mozga.

Pitate se zbog čega je lisnati kelj tako zdrav? Prije svega trebate znati da ova ljekovita biljka u sebi sadrži fitonutrijente, odnosno molekule koje čine čudesne stvari. Jedna od njih pod imenom sulforofan ulazi u jetra i poboljšava prirodnu detoksikaciju. Jedna druga, pod imenom kampferol smatra se izvorom mladosti jer utječe dobro na gene koji potiču dugovječnost. Ako tome pridodamo i karotenoide koje su na Sveučilištu Harvard povezali s općim osjećajem optimizma te glukozinolat koji se odlično bori s rakom, jasno je da je kelj odličan prirodni lijek.

Zdravlje mozga uz pomoć kelja – Zdravstveno stanje mozga ovisi o izboru pravih masti u prehrani, jer je i sam mozak 60 posto masno tkivo. Jedna od važnijih masnoća koju treba većina ljudi je omega-3, koja je zastupljena i u kelju. Biljna omega-3 ALA (alfa-linolenska kiselina) je povezana s nizom zdravstvenih koristi poput smanjenja rizika od depresije i dijabetesa.

I dijabetes i debljina remete rad mozga, a kelj je odlična pomoć. Hrana bogata šećerom postaruje krvne žile i moždane stanice, a u mozgu dolazi i do upalnih procesa. Vlakna iz kelja daju osjećaj sitosti i promoviraju boju probavu. Osim toga kelj ima malo ugljikohidrata, pa ne potiče nagli skok šećera u krvi.

Mozak je organ koji ovisi o važnim vitaminima i mineralima kako bi funkcionirao dobro. Tu vidimo još jednu važnu ulogu kelja za naše zdravlje jer ta ljekovita biljka ima svega potrebnog u obilju. Sirovi kelj ima samo 33 kalorije, ali zato nudi ogromnu dozu vitamina C (134 posto RDA), provitamina A (206 posto RDA) i vitamina K (684 posto RDA). Osim kao pomoć u zgrušavanju krvi, vitamin K je snažan antioksidans koji čuva masnoće. Na taj način čuvaju se i masne stanice mozga. Vitamin K je potreban i kod izgradnje kostiju. A kelj je dobar izvor i kalcija, također bitnog za kosti i zube. Apsorpcija kalcija iz kelja se pokazala boljom i od one koju ljudski organizam može imati iz mlijeka. Za zeleno lisnato povrće, kelj ima i dosta proteina. Tu je i željezo, folati i vitamin B6 – potrebni za funkciju serotonina i dopamina.

Ipak, ako pijete tablete za razrjeđivanje krvi ili imate problema sa zgrušavanjem krvi, kontaktirajte svog liječnika prije nego povećate unos kelja. Naime, kelj može ometati djelovanje lijekova kao što je varfarin.

Lisnati kelj (ili kovrčavi) ne formira glavice, nego su mu listovi slobodni i sitno zakovrčani. Iznimno je otporan na hladnoću i dobro uspijeva u svakovrsnom dobro dreniranom vrtnom tlu. Ne smeta mu ni snijeg.