Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Krkavina

Kora krkavine koja se stoljećima koristila za liječenje raznih probavnih tegoba i danas je dosta traženo prirodno ljekovito sredstvo. Dugotrajna poraba krkavine ne stvara naviku, ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva, ne pojačava izlučivanje crijevne sluzi te ne izaziva proširenje krvnih žila u debelom crijevu.

 
Najpoznatija je uporaba u liječenju bolesti želuca i crijeva (slab rad tankog crijeva, lijenost debelog crijeva, zatvor ili konstipacija, krčanje debelog crijeva, bolesti debelog crijeva, slaba peristaltika, hemoroidi, napetost trbuha, grčevi, kod bolesti koje su uzrok slabom radu crijeva – probavnog sustava – kao što su glavobolja, šum uha, omaglica, razni nametnici i paraziti u želucu i crijevima, itd.), bolesti jetre i žuči (otečena ili tvrda jetra, ciroza, zastoj žuči, upale žučne vrećice, pojačano izlučivanje i stvaranje žuči, žučni grčevi, žutica, itd.), bolesti slezene, kožnih bolesti (izvana, kora krkavine namočena u octu za liječenje raznih krasta na glavi, koži, itd.), a koristi se i za detoksikaciju cijelog organizma.
Zapadna pučka medicina krkavinu koristi za liječenje akni, artritisa, analnih fisura, bolesti slezene, bubrežnih bolesti, bolesti metabolizma, ubrzanog rada srca, ciroze, ekcema, impetiga, bolesti jetre, hemoroida, herpesa, holecistitisa, krvarenja, kamenaca žuči, karcinoma, komplikacija sa žuči i s jetrom, zatvora, parazita, plućnog edema, vrtoglavice, vodenih bolesti, za bistrenje vida, za čišćenje crijeva prije i poslije operacije, za izazivanje povraćanja, zujanja u ušima, za pojačano stvaranje žuči, protiv žučnih bolesti, želučanih bolesti, žutice, kao i za uporabu u bojenju, itd.
Unutrašnja kora krkavine ima svojstvo katarika, laksativa, holagoga, tonikuma i vermifuga, a svježa purgativno svojstvo. Izvana se krkavina rabi kod tretmana zubnog mesa, raznih iritacija na koži kao i infekcija kože i vlasišta. Krkavina se rabi kao tonikum za jetru i žuč. U tretmanu najtežih oboljenja krkavina se oficijelno rabi u Americi i u Engleskoj.