Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEPOTA

Kurje oko na stopalu – Kako ga ukloniti?

Uz pojavu žuljeva, te tvrdih i ispucanih peta, kurje oko jedan je od najčešćih problema koji se javljaju na stopalima. Pojava je jako neugodna i bolna, te je svima nama jako važno da ga pravovremeno uklonimo.

 

Zašto nastaje kurje oko na stopalu? Može li se kurje oko prevenirati i na koji način ga liječiti? Ovo su česta pitanja na koja treba odgovoriti.

Obuću birajte prema stopalu – Tijesna i neudobna obuća, izlažu stopalo trenju i pritisku uslijed dugotrajnog hodanja ili trčanja, što za posljedicu ima nastanak kurjeg oka, ili u blažem slučaju žuljeva na stopalima.

Zadebljanje koje se javlja na mjestima gdje obuća pritiska stopala je neka vrsta zaštite našeg tijela. To znači da smo kurje oko ili žulj mogli spriječiti, jednostavno boljim odabirom obuće.

Osim neugodne boli koja seže iz korijena kurjeg oka, prepoznat ćete ga i po oteklini te promjeni boje kože na području na kojem se nalazi, nešto više sivoj i pomalo žućkastoj boji. Uz spomenuto, tvrdo kurje oko, kao posljedica pritiska i znojenja, između prstiju se počesto javlja nešto blaži, meki oblik kurjeg oka.

Kako spriječiti nastanak kurjeg oka?

Izbjegavajte neudobnu i tijesnu obuću. Neka odabir obuće bude usmjeren za dobrobit vaših stopala. Birajte obuću izrađenu od prirodnih materijala. Eventualno nastala zadebljanja uklonite na vrijeme, prije no što se stvori kurje oko. Tople kupke i rašpica ili plovučac za pete barem jednom tjedno ne samo da će djelovati relaksirajuće na vaša stopala, nego će i spriječiti veća zadebljanja kože. Uvijek u potpunosti ručnikom posušite prostor između nožnih prstiju, te ukoliko ste skloni otvrdnjavanju peta, priuštite im prije spavanje mazanje bogatom hidratantnom kremom, a cipele osigurajte jastučićima i ulošcima posebno napravljenima za sprečavanje pojave kurjih očiju.

Liječenje kurjeg oka

Iako postoji velik broj u slobodnoj prodaji dostupnih preparata kojima si možete pomoći sami, poput specijalnih tekućina ili flastera na bazi salicilne kiseline koje će omekšati otvrdnuće, nipošto ne koristite oštre predmete i strogo se pridržavajte uputa za uporabu, nanoseći preparat isključivo na bolno područje. Neki od prirodnih recepata poput namakanja nogu u toplim kupkama s dodatkom češnjaka također mogu biti od pomoći, no ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je da se povjerite u ruke pedikeru. U rijetkim, takoreći najtežim slučajevima, nije isključena ni laserska ili klasična kirurška intervencija kojom će se keratotična jezgra u potpunosti ukloniti oslobađajući opterećeni živac, a time će vaš hod ponovno postati lagan.