Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Toksično ljekovito bilje – Božikovina

Ljekovito djelovanje. Božikovina se u pučkoj medicini rabi za liječenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja, gihta, groznice i malarije, bolesti krvi, naročito malokrvnosti, bolesti limfe odnosno škrofuloze i otečenih limfnih žlijezda, bolesti dišnih organa i putova kao što su bronhitis i katar, bolesti probavnog sustava, naročito slabog rada želuca, bolesti jetre, kao što je žutica, krvarenja, tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće, visoke temperature.

Tinktura od listova božikovine uz čaj, najčešće se koristi u pučkoj medicini, i to za liječenje artritisa, reumatskih oboljenja, kroničnog bronhitisa, tegoba sa želucem, mokrenjem, itd. U nekim krajevima rabi se prženi ili suhi list božikovine kao surogat za kavu, a suhi plod kao purgativ, ali u dozama koje ne izazivaju povraćanje.
Plodovi su jakog, drastično otrovnog djelovanja, izazivaju trenutno povraćanje i proljev, a u težim slučajevima i smrt. Od božikovine se izrađuju i poznate Bachove kapi koje se, među inim rabe za liječenje tegoba kao što su često izmjenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi.
 
Simptomi trovanja. Mučnina, povraćanje, proljev.