Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Liječenje uz pomoć limuna

Znamo svi da limun i sok od limuna obiluju vitaminom C, ipak je manje poznato da limun sadrži i druge ljekovite sastojke.

Limun pomaže ne samo protiv prehlade nego i protiv mnogih drugih bolesti. Mnogi ga smatraju lijekom za sve bolesti. Limun spada u južno voće a uzgaja se u toplim krajevima, jer su i biljka i plod osjetljivi na hladnoću i niske temperature.

Limun odlično razgrađuje masti pa se preporučuje prilikom raznih dijeta.

Limunov plod, pored vitamina C, sadrži malo kalorija, ali i mnoge korisne sastojke i supstance od kojih ovom prilikom spominjemo neke važnije: Biljna vlakna, biljne masti, bioflavonoide, vitamine B1, B2 i B12, vitamin C, željezo, eterična ulja, kalij, kalcij, magnezij, natrij, proteine, sol, ugljikohidrate, fosfor i druge.

Ljekovito djelovanje limuna

Limun treba koristiti kao lijek ili kao pomoćno sredstvo ako liječite: Akne, alergije, anemiju, artritis, astmu, bolesti grla i nosa (krajnici), bronhitis, glavobolju, grčeve u želucu, gripu i prehladu, degenerativne bolesti, depresiju, dijabetes, ekcem.

Također, limun je dobar za jačanje zglobova, za normalan rast, za poboljšanje koncentracije, zatvor, impotenciju, infekcije kože, jačanje imuniteta, jačanje živčanog sistema i migrenu. Može se koristiti kao diuretik, a liječi i neke vrste raka, neplodnost, nervozu, nesanicu, održava krvne sudove zdravima, liječi opadanje kose, opekotine, osteoporozu, pjege na koži, poboljšava cirkulaciju, popravlja krvnu sliku te se koristi protiv gojaznosti.

Korištenje limuna u liječenju

Limun (sok i kora) se koristi u ishrani tokom cijele godine za pripremanje sokova i čajeva, kao dodatak jelima (kolačima) i kao sredstvo za dezinfekciju i konzerviranje namirnica (voća). Limun je prirodan antioksidant.

Limun se dodaje octu, ali se koristi i za spravljanje likera.

Limun se koristi u kozmetici (kreme i preparati za njegu kože), ali i za spravljanje parfema.

Interesantno je da se limun preporučuje i kao sredstvo protiv komaraca.

Način djelovanja limuna

Iz navedenih podataka može se zaključiti da limun treba da se koristi kod mnogih zdravstvenih problema. Najčešće se koristi limunov sok ili limunova kora (ukoliko kora nije prskana kemijskim sredstvima, pesticidima i herbicidima).

Limun se koristi kao dodatak u ishrani, ali i kao sredstvo za konzerviranje namirnica. Naročito je ljekovita kombinacija meda i limunovog soka.

Upozoravamo da treba voditi računa i o tome da neko može biti alergičan na limun.

Preporučujemo da često pijete limunadu, a da limunov sok dodajete čaju.