Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Priprema ulja gospine trave

Kantarionovo ulje ima istaknutu crvenu boju koja dolazi od posebnih uljnih žlijezda u biljci, a koje služe za izlučivanje hipericina. Hipericin je tvar koja u sebi sadrži ljekovita svojstva po kojima je biljka kantarion ili gospina trava poznata.

Ovom prilikom ćemo vam detaljnije objasniti izradu kantarionovog ulja, da budemo još precizniji navesti ćemo da se radi o maceratu.
Macerat je u biti ulje koje je nastalo potapanjem neke biljke u baznom ulju. U slučaju izrade kantarionova ulja možemo koristiti kao osnovu ulja od masline, suncokreta, badema, lješnjaka i još neka druga.
U bazno ulje se potapaju svježi, zatvoreni pupovi biljke gospina trava, poznate i pod imenom kantarion. Gledamo koristiti zatvorene pupove baš zbog hipericina. Naime, zatvoreni pupovi u sebi sadrže veću količinu ove ljekovite tvri, pa time dobijemo i ulje koje je jače crvene boje. U slučaju kada biljka otvori cvjetove hipericin hlapi na suncu, a time se smanjuje ljekovitost biljke.

Recept za izradu kantarionovog ulja

Nakon što ste ubrali neotvorene pupoljke biljke ostavite ih da odstoje jedan dan. Pupove trebate ostaviti da odstoje da bi iz njih ishlapio sok biljke koji dovodi do kvarnosti ulja. Nakon toga ih lagano izgnječite i stavite u staklenku te prelijte kvalitetnim uljem. Spomenuli smo već koja ulja se mogu koristiti kao baza za kantarionovo ulje.
Mjera za ulje se određuje na sljedeći način: kada stavite biljku u staklenku označite do kuda je popunila posudu. Nakon toga, kada nalijevate ulje, gledajte da ga nalijete 1-2 centimetra iznad obilježene oznake do kuda je biljka popunila posudu.
Staklenku čvrsto zatvorite i ostavite na suncu.
Staklenku je potrebno svaki dan protresti 2-3 puta, te nakon 4 tjedna sadržaj procijediti kroz plastičnu cjediljku. Nakon što ste dobili procijeđeno ulje, dodatno ga još jednom procijedite kroz lanenu krpu.
Dobiveno ulje označite datumom proizvodnje i čuvajte ga na hladnijem i mračnom mjestu.
Ulje kantariona dobro je za tretiranje rana, bolova u mišićima, raznih osipa po tijelu te vaginalnih infekcija. Ulje je dobro i za tretiranje atletskog stopala, ljuskave kože i drugih kožnih tegoba.