Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Ljekovita svojstva prirodnog meda

Poslovice, da jedna košnica rastjera deset liječnika ili da jedan pčelinjak ostavlja bez zarade dva tuceta liječnika, obilježavaju ljekovito djelovanje meda.

 
Liječenje medom: Med u receptima pučke medicine često se navodi za liječenje pomoću »kure medom« za pojedine slučajeve bolesti. Ove su kure pomogle u mnogim slučajevima, gdje je svako drugo sredstvo zakazalo.
Ovih se kura medom treba najtočnije pridržavati.
Tri puta dnevno kroz 10 tjedana pije se u gutljajima pola šalice biljnog čaja (1/2 čajne žlice mješavine jednakih dijelova kamilice i stolisnika). Svaki put 1 sat prije doručka, 1 sat prije ručka, 1 sat poslije večere čaju se dodaju sljedeće količine meda:
1. tjedan tri puta dnevno po 1/2 čajne žlice meda
2. tjedan tri puta dnevno po 1 čajnu žlicu meda
3. tjedan tri puta dnevno po 1 i 1/2 čajnu žlicu meda
4. do 7. tjedan tri puta dnevno po 2 čajne žlice meda
8. tjedan tri puta dnevno kao u 3. tjednu
9. tjedan tri puta dnevno kao u 2. tjednu
10. tjedan tri puta dnevno kao u 1. Tjednu
Dodavanje meda vrši se istom onda kada se biljni čaj toliko ohladi da se može piti. Najbolje je da se čitava dnevna količina čaja pripremi već ujutro, doda med, da se popije količina određena za jutro, a ostala dva obroka spreme u termos-bocu. Kura se prema potrebi može ponoviti nakon stanke od 2 do 3 tjedna dok ne nastupi znatno i trajno poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. To ovisi o stupnju bolesti i tjelesnoj konstituciji. Za vrijeme kure treba izbjegavati svako uzimanje alkohola i pravog čaja (ruskog, kineskog, indijskog), isto tako i sva pića koja sadrže ugljičnu kiselinu: pivo, soda-vodu, gazirane voćne i osvježavajuće napitke, mlado vino ili mladi mošt. Pušenje treba za vrijeme ove kure potpuno prekinuti. Treba držati i određenu dijetu: uzimati samo lako probavljivu hranu, malo mesa, ali bez svinjskog mesa i svinjske masti, mnogo svježeg povrća, mnogo kiselog zelja, po mogućnosti sirovog, jela od sira, upotrebljavati samo blagi vinski ocat, ne uzimati jake začine, minimalno soliti morskom solju.
 
Spremanje meda: Med se može čuvati gotovo neograničeno dugo, ali ga treba čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama, na hladnom, tamnom i suhom mjestu.
Vremenom se med kristalizira i postaje čvrst. Tako kristalizirani med jednako je vrijedan kao i onaj tekući, ako je pravi i nepatvoren. Od svega je najštetnije za čuvanje meda toplina i vlaga, a naročito su štetne kuhinjske pare koje izazivaju lagano vrenje meda.
 
Šećerna bolest i upotreba meda: Kod početne ili laganije šećerne bolesti – nešto oko 1 do 2 posto sadržaja šećera – smije se med uzimati razrijeđen u čaju. Kod ove bolesti treba poduzeti redovite pretrage mokraće. Ako šećer ne raste, može se med mirno dalje uzimati, razrijeđen u čaju no ako sadržaj šećera ipak poraste preko 2 posto, ne smije se med više upotrebljavati.
 
Zaključak: Med je prirodni lijek kojeg ne treba primijeniti tek onda, kada nastupe dani bolesti!
Med redovito uziman pospješuje stvaranje dobre krvne slike, jača čitav organizam, pa prema tome pruža veću otpornost prema bolestima!
Med je životni eliksir za djecu, za odrasle i za starije ljude!

Primjeri ljekovitog djelovanja prirodnog meda

 
Katar želučane sluznice (gastritis): Piti 2 do 3 šalice dnevno čaja od podbjela ili izopa s obilnim dodatkom meda.
 
Rastvaranje sluzi: Med je najbolje sredstvo koje rastvara sluz. Ljekovitom bilju koje rastvara sluz može se pojačati djelovanje ako se kod pripremanja čaja doda med.
 
Bolest kože – psorijaza: Oblozi od meda i istovremeno kura s medom.
 
Sredstvo za pospješenje znojenja: 1 do 2 pune šake zobi prokuhati u vodi, dodati med i piti toplo. Dodatkom meda pojačat će se djelovanje čaja od ljekovitih biljaka, koje pospješuju znojenje: čaj bazgovog cvijeta, kadulje ili lipe.
 
Vrtoglavica: Tijekom dana uzima se jušnom žlicom 1/2 l soka od uskolisnog trpuca s dodatkom meda, a dopunski još kura s medom.
 
Žgaravica: Pripremiti čaj od koprive, kičice, pelina ili borovice i tome dodati malo meda.
 
Sunčane pjege na koži: Sok od dragušca izmiješati s malo meda i time namazati lice, ostaviti da se osuši i tek nakon 1 do 2 sata oprati i ponoviti oblog.
 
Opekotine od sunca: Odmah pripremiti obloge od meda.
 
Cjelokupno jačanje organizma: Kura s medom.
 
Grč glasnica: Piti lagano u gutljajima toplu mednu vodu.
 
Pospješenje stolice kod male djece: Pekmez od trnina s dodatkom meda je bezazleni lijek koji lako djeluje na pospješenje stolice kod male djece.
 
Tuberkuloza: Ponavljanje kure s medom, odnosno, čajne kure od koprive, piskavice, čestoslavice, vrškova jela, dobričice, podbjela, plućnjaka, ružmarina, borovice ili poljske preslice ili čajne mješavine od 3 do 4 nabrojene ljekovite biljke, ali u svakom slučaju uvijek s obilnim dodatkom meda, donosi osjetno olakšanje. Kod laganijih slučajeva ili u početnom stanju te bolesti postiže se čak puno ozdravljenje.
 
Depresija: Unutarnji nemir, već jedna kura s medom uzrokuje nevjerojatan preobražaj!