Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka – Lan

Blago i pouzdano sredstvo protiv kroničnog zatvora također pomaže pri liječenju ateroskleroze i snižavanju kolesterola, a zbog bogatstva korisnih sastojaka dobro je svakoga dana pojesti malo lana.

Sjemenke lana (Linum usitatissimum) bogate su omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva. No da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr., u mlincu za kavu) jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjivost opada. Kao blagi laksativ djelotvorne su i čitave i mljevene sjemenke, no bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. Sjemenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju stjenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana. Laneno sjeme također djeluje protiv upala u usnoj šupljini i ždrijelu, kao i kod upale sluznice želuca i crijeva.
Za tu namjenu treba držati u hladnoj vodi da se sluzi odvoje od sjemena. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama imaju blagotvorni učinak na neke oblike raka dojke i debelog crijeva. Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju kolesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi. Laneno ulje rabi se kao oblog kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina korisno je i kao dodatak prehrani, osobito za vegetarijance. Lan se sije u proljeće, u dobro drenirano do na sunčanu mjestu, a u kasno ljeto kad sjeme dozori, lan se čupa i omlati. Sjemenke se potom suše na sjenovitu mjestu i čuvaju u papirnatim ili platnenim vrećicama.
 

Upozorenje!

 Pripravci od lana nisu preporučljivi oboljelima od raka prostate. Ne kombinirajte lan s drugim laksativima i preparatima za omekšavanje stolice. Ne upotrebljavajte lan tijekom trudnoće i dojenja.