Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka lazarkinja

LAZARKINJA (Asperula odorata) Fam. Rubiaceae je ljekovita biljka popularna i kao mirisni broč, crvenac ili lazarica.

 

Ako bi opisivali ovu ljekovitu biljku rekli bi smo da je riječ o zeljastoj, višegodišnjoj biljci, sa razvijenim i razgranatim korijenom. Stabljika lazarkinje je jednostavna, visoka 10-25 cm i ima četiri ivice. Listovi ove ljekovite biljke su kopljasti, sjajni i glatki, odnosno bez vlakana. Imaju hrapave rubove a središnja nervatura je prekrivena oštrim dlačicama, kružno raspoređenim oko stabljike, po 6-8 u grupi.

Cvjetovi lazarkinje su bijeli, sa drškom, štitasto raspoređeni na krajevima stabljike i imaju zvonastu krunicu, dužine 3-5 mm, po čemu se razlikuje od ivanjskog cvijeća (Galium verum). Cvjetovi su ljekoviti a imaju i jako prijatan miris. Suhi plod je pokriven čvrstim i povijenim trepljama.

Staništa na kojima pronalazimo ovu ljekovitu biljku su sjenovita mjesta, šume, naročito bukove šume.

Za liječenje se od biljke upotrebljavaju svi njezini dijelovi, osim korijena. Dakle, ljekoviti su listovi, stabljika, plodovi i cvjetovi lazarkinje.

Lazarkinja se sakuplja u vrijeme cvjetanja, svibanj-lipanj, a suši se u sjenci, ali što je prije moguće. Čuva se u suhim prostorijama. Biljku treba sušiti zajedno sa bijelim cvjetovima.

Aktivna svojstva ljekovite biljke lazarkinja: Glikozid, esencijalno ulje i vitamin C.

Farmakološko djelovanje lazarkinje: Antispastik (protiv grčeva), sedativ (umirujuće djelovanje), tonik (osvježavajuće sredstvo), digestiv (pomaže probavi), diuretik (pospješuje mokrenje), antiseptik (protiv klica).

Terapeutske indikacije: Izražena psiho-vegetativna labilnost, insomnija (nesanica), palpitacije (lupanje srca), anksioznost (uznemirenost, ojađenost), neuralgija (bolest živčanog sustava), dispepsija (otežana probava), insuficijencija jetre (reducirana funkcija jetre), ikter (žutica), renalna litijaza (kamen u bubregu), hidropsija (vodena bolest), edem (otok).

Kako se upotrebljava lazarkinja u narodnoj medicini, u liječenju?

Infuzija: 1 puna žličica treba da odstoji 3 minuta u 250 ml vrele vode. Procijediti i piti po 3 šalice čaja na dan, zaslađene medom.

Vanjska upotreba lazarkinje: Kao rastvor za ispiranje vaginalne šupljine i rana.