Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Preslica

Čaj od preslice koristan je kod bolesti mokraćnih puteva, prostate, artritisa, reume, pa čak i tuberkuloze. U vanjskoj upotrebi odlično je sredstvo protiv niza kožnih tegoba i proširenih vena.

Poljska preslica (Equisetum arvense)tradicionalno se koristi za liječenje mnogih bolesti, osobito urinarnogenitalnih infekcija, tegoba s bubrezima i prostatom, gojaznosti, artritisa, krvarenja čira na želucu te tuberkuloze. Za preslicu se vjeruje da osnažuje vezivno tkivo, posebno kod tetiva, ligamenata, hrskavica i kostiju, šio objašnjava njezinu upotrebu u liječenju reumatskih tegoba. Poljska se preslica propisuje i protiv celulita. Osim toga, preslica je bogata mineralima, osobito silicijem, pa se preporučuje ljudima sklonima lomovima kostiju. Rabi se i u liječenju tetanije, nekontroliranoga grčenja te nevoljnih stezanja mišića. Preslica se propisuje i u slučajevima unutarnjih i vanjskih krvarenja te vaginalnog iscjetka.
Ruski su znanstvenici 2002. godine dokazali i da štiti od hepatitisa. Izvana se preslica koristi na ranama koje sporo zacjeljuju, kožnim čirevima, otvorenim ranama, kod dekubitusa, nedovoljne prokrvljenosti kao posljedice šećerne bolesti, kožnih bolesti te proširenih vena i ozeblina. Najbolje djelovanje postiže se istodobnom primjenom čaja i kupelji kod slaboga vezivnog tkiva, osjetljivih crijeva i želuca, slabe menstruacije i povećanja žlijezda, osobito krajnika. Poljska preslica naviše voli mokro močvarno tlo te sunčani) ili blago sjenovito mjesto. Sklona je nekontroliranom širenju pa u vrtu predstavlja vrlo neugodan korov. Stabljike se beru tijekom ljeta, a pritom se odbacuju one sa smeđim mrljama. Kad se osuše, za upotrebu su pogodne samo one stabljike koje su ostale zelene.

Kupka od preslice

SASTOJCI: 100 g poljske preslice, litra vode
Dobro usitnite preslicu, prelijte alkoholom i ostavite da se namače dva tjedna. U međuvremenu više puta promućkajte. Procijedite kroz gazu u staklenku.
Koristi se izvana za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge kod bolova mišića i zglobova te kod neuralgija.

Čaj od preslice

SASTOJCI: 2-3 žličice preslice, 250 ml vode
Preslicu prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji pola sata. Potom ponovno zagrijte do vrenja.

Na dan popijte dvije, tri šalice uvijek svježe spravljenoga nezaslađenog čaja. Može se upotrijebiti za ispiranje rana i upala u usnoj šupljini te za obloge.

OPREZ! Prije uzimanja preslice nužno je posavjetovati se s liječnikom. Ne smiju je rabiti trudnice i dojilje, a ni oni koji pate od bolesti srca i bubrega. Ne berite je ako je dobro ne poznajete jer postoje i otrovne vrste preslice.