Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita crvena djetelina – Trifolium pratense

Jedna od najpoznatijih vrsta djeteline rasprostranjena je u čitavoj Europi te je u poljoprivredi vrlo važna krmna biljka koja se jako puno uzgaja.

Radi se o višegodišnjoj biljci koja izraste 30 do 50 cm u visinu. Stabljika i trodijelni listovi kod mnogih su sorti proviđeni bjelkastim dlakama. Crvene cvjetne glavice često su jedna drugoj približene u parovima. Miris je ugodan, slatkast i poput meda. Okus crvene djeteline je slatkast, sluzav i kiselkast.
Vrijeme cvatnje ovoj biljci je od svibnja do rujna. Ni crvena ni bijela djetelina nisu izbirljive, no ipak obadvije vrste zahtijevaju masno zemljište, bogato hranjivim tvarima, te su osjetljive na stajaću vodu i na proljetni mraz. Crvena djetelina se sabire kao biljka u cvatu  ili se sabiru samo cvjetne glavice.
Vrijeme berbe
Crvena djetelina bere se u svibnju i lipnju.

Ljekovita svojstva

Ona sadrži izoflavone, vrstu fitoestrogena koji strukturom nalikuje estrogenu. Kod žena pred menopauzom, izoflavoni imaju antiestrogenski učinak, a kod žena u menopauzi, izoflavoni se ponašaju kao slabi estrogen.
Ljekovito djelovanje
Crvena se djetelina u pučkoj medicini više upotrebljava izvana, prije svega za omekšavanje otvrdnulih žlijezda, i to u obliku mokrih i vlažnih obloga. Jednaka primjena se preporuča kod bolova izazvanih reumatizmom i gihtom i za omekšavanje mliječnih žlijezda. Rado se pije za pobuđivanje rada jetre i žuči, kod akutnog ili kroničnog začepljenja, kao i za pobuđivanje apetita.
Crvena djetelina liječi kožne bolesti poput ekcema i psorijaze.
Crvena djetelina višestruko je korisna za žene jer pomaže i u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, s obzirom da je njena pojava povezana s opadanjem razine estrogena. Osim toga, ta biljka olakšava simptome menopauze, uključujući valunge, znojenje, smanjeni libido i suhoću rodnice.