Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita djelovanja ulja od kantariona

Glavna farmakološka djelovanja ulja:

Važno protuupalno djelovanje kantarionovog ulja (Gospina trava) na oštećenu i upaljenu kožu, kao i sluzokožu pripisuje se uglavnom acilfluoroglucinolskom derivatu hiperforinu koji je glavni lipofilni sastojak biljke Hypericum perforatum.

U jednom novom naučnom radu po prvi puta je objavljeno da hiperforin kao i ekstrakti iz H. perforatum, snažno suprimiraju 5-lipooksigenazu (5-LO) kao i ciklooksigenazu (COX)-1, ključne enzime u formiranju proinflamatornih eikosanoida iz arahidonske kiseline (AA). Ovaj mehanizam bi mogao objasniti snažnu protuupalnu aktivnost produkata na bazi kantarionovog ulja.

Hiperforin je također snažan antibakterijski agens, aktivan protiv Staphylococcus aureus, i nekih drugih bakterija.

Glavni diantronski derivati iz kantariona su hipericin i pseudohipericin i to su komponente koje pokazuju antivirusnu aktivnost. Hipericin, i u manjoj mjeri pseudohipericin, djeluju protiv virusa tako što inaktiviraju zrele viruse i inhibiraju pravilnu reprodukciju inficiranih virusnih stanica. Oni su efikasni protiv virusa sa opnom (to su one virusne stanice okružene sa lipidnom membranom), uključujući herpes simplex tip 1 i 2, i neke druge. Međutim, hipericin posjeduje potencijalnu aktivnost protiv retrovirusa, uključujući virus (HIV) što je dodatno zaintrigiralo naučnike. Mada je potrebno još mnogo istraživanja, ipak se može reći da hipericin iz kantariona pokazuje obećavajuće rezultate kao potencijalni lijek protiv retrovirusa HIV koji izaziva AIDS.

Karotenoidi, epoksiksantofili, pomažu zarastanje rana, posjekotina, opekotina na koži, kao i obnavljanju vaginalne sluznice oštećene uslijed različitih infektivnih procesa, ili u stanjima koja uzrokuju vaginalnu suhoću (menopauza, različita stanja hormonskog disbalansa).

Flavonoidi, hiperozid, kvercetin i rutin posjeduju naučno potvrđeno antitumorsko djelovanje.

U stanjima koja dovode do pojačanog vaginalnog sekreta, adstringentna i stiptična svojstva katehinskih tanina iz kantariona izgleda imaju blagotvorni učinak. Kantarionovo ulje općenito na oštećenu kožu i vaginalnu sluznicu djeluje kao blagotvorni lubrikant i tonizirajući agens.

Dodatno o indikacijama i neželjenim efektima možete pročitati na linku.
Također, ako vas zanima kako se priprema ulje od kantariona slijedite link.