Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita imela

Imela raste kao nametnik na drugom drveću, a prepoznatljiva je po svojim malim bijelim kuglicama.

Zimzeleni listovi su kožnati i žućkasto-zeleni. Bobice su bjelkaste, ponešto staklaste, iznutra sluzave i ljepljive. Ptice raznose ljepljivo sjeme tako da ga kljunom ukljucaju u granu ili neprobavljena izluče izmetinama. Samo se tako biljka širi, jer se naime pokazalo, da sjeme ne proklija ni u zemlji ni u vodi.

Narodna imena za ovu biljku ukazuju na to da je bijela imela prastara ljekovita i čudotvorna biljka, pa tako imamo za primjer ime Hexenbesen = metla vještica na njemačkom. Još neka imena su: imela obična, imela, višće, visk, hmelina, lijepak.

 

To je tajanstvena biljka. Druidi, keltski svećenici, smatrali su je svetom biljkom, ljekovitim sredstvom koje može otkloniti sve ljudske tegobe. Svećenici su je na svečanim ceremonijama rezali zlatnim noževima i kosama. Stari su ju travari koristili kao odlično i sigurno djelotvorno sredstvo kod padavice. Sakupljamo listove i grančice, koje za sušenje sitno nasjeckamo, samo od početka listopada do sredine prosinca, te u ožujku i travnju. U ostalim je mjesecima imela bez ljekovite snage. Najljekovitija je ona ubrana s hrasta i topole, ljekovita je i ona s jele, bora i voćaka. Još jedan savjet za sakupljanje: u ožujku i travnju imela ima malo bobica. Zimi ih pojedu ptice. Zbog toga imamo manje posla s rezanjem lišća i grančica, jer otpada branje ljepljivih bobica, koje su od listopada do prosinca još na imeli. Imela, dakle listovi i stabljika nije nikako otrovna, ali njezine bobice ako ih pojedemo, jesu. Kada ih pomiješamo sa svinjskom mašću i njome izvana namažemo ozebline, uspješno pomažu. Kako imela jako povoljno utječe na sve žlijezde, ona je odlično sredstvo za metabolizam. Istovremeno je njezin utjecaj na gušteraču tako dobar, da nakon duže kure pijenja imelina čaja nestane uzrok šećerne bolesti. Upravo bi ljudi koji pate od kroničnih tegoba s metabolizmom, morali jednom pokušati pravilno uzimati čaj od imele bar pola godine. Ako postoji poremećaj u djelovanju hormona, imela izvrsno pomaže. U tom slučaju valja dnevno popiti najmanje dvije šalice čaja, uvijek ujutro i uvečer. Imela je odlično sredstvo protiv ovapnjenja krvnih žila, visoko cijenjena i preporučljiva u slučaju moždanog udara do kojega rijetko dolazi ako prethodno redovito pijemo čaj od bijele imele. Ako je već došlo do moždanog udara pijemo šest tjedana po tri šalice imelina čaja dnevno, tri tjedna po dvije šalice i dva tjedna po jednu šalicu čaja i to prvu šalicu prije i poslije doručka, drugu prije i poslije objeda i treću prije i poslije večere, uvijek po pola šalice. Čaj od imele koristimo isto tako i kao sredstvo protiv krvarenja. Kod krvarenja iz nosa pomaže tako da hladan čaj ušmrčemo (uvučemo) kroz nos, ako ga popijemo pomaže kod krvarenja u pluća i crijeva, kod oboljenja od tifusa ili dizenterije. Imelu smatramo najboljim sredstvom za srce i krvotok. Kod teških poremećaja u cirkulaciji nikada nije pretjerano stalno upućivanje na imelu. Da imela sadrži tvari koje normaliziraju sve funkcije u tijelu, čini se nezamislivim, jer ona visoki tlak snižava a niski tlak diže. Time se nemirno srce smiri i ojača njegov rad. Sve popratne pojave povezane s nenormalnim krvnim tlakom, kao što su navala krvi u glavu, vrtoglavice, šum u ušima, smetnje vida nestanu. Imela istodobno djeluje protiv svih srčanih tegoba, tako da s pravom možemo reći, da je neophodan pomagač kod svih smetnji srca i krvotoka.

U današnjem vremenu s brzim ritmom života, koji pred sve ljude postavlja najveće zahtjeve i dovodi ih u velik vremenski škripac, doista trebamo takvog pomoćnika. Tri šalice imelina čaja dnevno uzetog u obliku tzv. hladnog pripravka kojega valja piti u gutljajima tijekom dana normalizirat će i rad Vašega srca i krvotoka i time jamačno povećali radni učinak.

U pravilu bi svatko trebao bar jednom godišnje provesti šestotjednu kuru s čajem od imele: tri se tjedna pije po tri šalice čaja dnevno, dva tjedna dvije dnevno i tjedan dana jednu šalicu čaja dnevno. Cirkulacija i krvni tlak se u tih šest tjedana poboljšaju. Da bi dobro stanje stalno održali bilo bi umjesno tijekom cijele godine svako jutro piti po jednu šalicu imelina čaja. I žene moraju posegnuti za čajem od bijele imele. Normalizirana cirkulacija pogoduje smirivanju bolova u trbuhu i menstrualnih smetnji, prije svega prejakog mjesečnog krvarenja. Kod tegoba u klimakteriju s lupanjem i preskakanjem srca, valunzima, osjećajima tjeskobe i teškim disanjem valja ga piti nekoliko godina uzastopce. Teškoće se potpuno izgube i jednostavno se više nema osjećaj da ste u klimakteriju. Svjež imelin sok može otkloniti i neplodnost u žena. Bijelu imelu dobro operemo i još vlažnu stavimo u sokovnik i istisnemo sok. 25 kapljica soka uzmemo s malo vode i popijemo natašte pola sata prije doručka i uvečer prije spavanja. Kapljice imele možemo nabaviti i u ljekarni.

Načini pripreme lijekova od imele

Priprema čaja: Čaj od imele pripremamo samo kao hladan pripravak. Vrhom punu čajnu žličicu imele ostavimo preko noći u 1/4 litre vode, ujutro malo zagrijemo i procijedimo. Trebamo li dnevno veću količinu moramo čaj čuvati u termos-boci ispranoj vrućom vodom ili ga svaki put zagrijavati u toploj vodi.

Tinktura: Gotove kapljice bijele imele možemo dobiti u ljekarni.

Svježi sok: Svježe listove i grančice operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku.

Priprema masti: Svježe bijele bobice imele izmiješamo s hladnom svinjskom mašću u mast (koristimo kod ozeblina samo za vanjsku primjenu).