Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovite biljke za vas

Ovdje su neke biljke koje bi trebali koristiti kad god za to imate priliku. Uz pomoć biljaka liječite dječje bolesti, bolesti jetre, alergije te kožne bolesti. Dobre su i za regulaciju krvnog tlaka, te protiv kašlja. Spriječite nadimanje i umirite grčeve.

 
Aronija
Plodovi aronije pomažu kod dječjih bolesti, bolesti jetre i žuči, upale želuca, alergija, kožnih bolesti, i u reguliranju krvnog tlaka. Aronija je odlična za pomoć pri tegobama izazvanim malokrvnošću, pritiskom, probavnim tegobama, migrenom, povišenim šećerom. Plod ove voćke, zbog svojih antioksidacijskih svojstava, odličan je za ublažavanje stresa i sindroma kroničnog umora.
Timijan
Timijan je lijek i začin. Ulazi u sastav raznih preparata protiv običnog, a naročito protiv velikog kašlja. Etersko ulje je zbog prisutnog timola i karvakrola odlično antiseptično sredstvo. Timijan, njegovo ulje, a naročito timol daju se protiv crijevnih parazita.
Sprečava nadimanje, umiruje grčeve i djeluje blagotvorno na rad crijeva. Već male količine peršina mogu da izazovu probavne procese. Lagano pospješuje menstruaciju. Ne valja ga upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.
Materije iz drena povoljno djeluju na sluznicu crijeva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih drenjina daju kao lijek za liječenje proljeva i drugih oboljenja probavnih organa. Sličnog je djelovanja i kora drena. Slatko, kompot, džem i sok od zrelih drenjina su veoma prijatna poslastica, a istovremeno su i lijek koji svako rado uzima.