Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekoviti maslačak

Maslačak je biljka koju nećemo posebno opisivati. Latinsko ime za ovu jako poznatu ljekovitu biljku je Taraxacum officinale, a u narodu je poznat i kao mliječnjak, žučanik, radič, žutinica, mljekača, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata, kravlja gubica, regrat, divlja žućenica i žutenica.

Biljka koju nalazimo na ravnicama kao dosadni korov za bolesne je ljude nadasve dragocjena i ljekovita. Cvjeta u travnju i svibnju na svim međama, livadama i travnjacima. Žuti cvjetni tepih oduševljava nas svake godine. Izbjegava jako vlažne površine. Ima dva istaknuta svojstva: pomaže kod oboljenja žuči i jetre.

 

Za liječenje sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, stabljike za vrijeme cvjetanja. Cijela je biljka ljekovita.

Korijenje maslačka, sirovo, ali i osušeno, upotrijebljeno kao čajni iscjedak pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće. Čini krv žitkom i odlično je sredstvo protiv grušanja krvi.

 

U starim zapisima čitamo da su žene nekada koristile oparak od biljke i korijena kao sredstvo za Ijepotu. S tim su njegovale umivanjem oči i lice i “nadale se, da će tako imati ljepšu put“. Maslačak se ubraja u one biljke za koje nema zimskog sna i čiji listovi tjeraju i u zimskom razdoblju.

Recept za pripravljanje skupocjenoga sirupa od maslačkovih cvjetova: Dvije do vrha pune pregršti maslačkovih cvjetova stavimo u jednu litru hladne vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći. Sljedeći dan sve istresemo u cjediljku, pustimo da se okapa i s obje ruke dobro iscijedimo cvjetove. U sok pomiješamo 1 kg nerafiniranog šećera i dodamo polovicu limuna narezana na kriške (ako je prskan, bez kore). S više limuna sirup je kiselkast. Otvoren lonac stavimo na ploču štednjaka. Kako bi sačuvali sve vitamine uključimo štednjak samo na 1. Tako se tekućina isparava bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. On ne smije biti previše gust, jer se nakon dužeg stajanja kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne. To mora biti pravi, gust sirup koji namazan na jutarnje pecivo ili kruh s maslacem izvrsno prija.

Kako se upotrebljava maslačak u liječenju?

Priprema čaja: 1 vrhom punu čajnu žličicu korijenja ostavimo tijekom noć u četvrtinu litre hladne vode, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i procijedimo. Tu količinu podijelimo i popijemo gutljaj po gutljaj pola sata prije i pola sata nakon doručka.

Salata: Od svježega, sirovoga korijenja i listova.

Stabljike: Dnevno dobro sažvačemo i pojedemo 5 do 10 svježih, opranih cvjetnih stabljika.