Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovito djelovanje ulja od sjemenki lana

U narodu je lan još poznat i kao ćeten ili preslej, a smatra se jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na našoj planeti.

 

Prije nekih stotinjak godina, plavi nasadi lanenih cvjetova bili su čest prizor. Danas na žalost to nije slučaj. Ova se biljka u to doba naveliko koristila za izradu tkanina jednostavnim alatima u kućnoj radinosti. Ljekovita svojstva malih sjemenki korištena su i za olakšavanje mnogih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja općenito.

Danas je lan zanemarena biljka, a iznimna vrijednost njegovog sjemena poznata je tek upućenima u znanja o zdravoj prehrani.

Bogatstvo vrijednih sastojaka sadržanih u sjemenkama lana

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrijednih nutrijenata. Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij. Kako piše Alternativa za vas, lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Sjemenke su također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.

Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja.

Laneno ulje dostupno je kao tekuće ulje u bocama te u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja.

Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Ljekovito djelovanje lana

Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar ljekovitog djelovanja. Neka od njih uključuju djelovanje na: Stanice raka, naročito rak dojke, jajnika i prostate. Mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi. Aterosklerozu, srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta, te aritmije. Dalje, hipertrofiju prostate, upalu mokraćnog mjehura, nastanak žučnih kamenaca, probavu (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja), artritis i bolove u zglobovima, metabolizam masnoća u tijelu, simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože, simptome menopauze te imunitet i slobodne radikale.

Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.

Vrlo je korisno i za vanjsku primjenu kod suhe i ljuskave kože.

Jednostavan i ukusan, a iznimno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje umiješate u svježi kravlji sir, a tome se može dodati i malo čili papričice. Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu. Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.

Još detaljnije o ljekovitom djelovanju lanenog ulja pročitajte na linku.