Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Mamurluk i kako ga ublažiti

Tulumarenje zna biti jako zabavno, ali jutro poslije natjerat će gotovo svakoga da si obeća kako više neće okusiti alkohol

Malo tko će obećanje zaista održati, no ako ste ikada okusili mamurluk u pravom, groznom izdanju, vjerojatno ste barem mjesec dana u širokom luku izbjegavali prigode za novo ubijanje cugom.

Alkoholizam je ozbiljan i raširen problem, no valja reći da sada ne govorimo o tome, nego se obraćamo isključivo onima kojima se tek povremeno događa da odu na tulum i pritom se prevare u vrsti ili količini pića, tempu pijenja… Što god da se dogodi, posljedice nisu vesele.

I narodna medicina i znanost o mamurluku imaju štošta reći, no nakon aspirina, rasola, saune, sirovih jaja, kvasca i vitaminsko-mineralnih tableta, svi će se složiti da to možete zaboraviti jer pravog lijeka, koji bi spriječio ili izliječio mamurluk – jednostavno nema! Moguće je tek ubrzati čišćenje organizma od alkohola, djelomično ublažiti pojedine simptome i pričekati da sve to prođe.

Za početak, malo teorije: mamurluk je skupno ime za posljedice trovanja alkoholom, pri čemu izraz trovanje nije bez razloga odabran. Simptomi su dehidracija, mučnina, bolovi u želucu, glavobolja, preosjetljivost na svjetlost i zvukove, proljev, lupanje srca pri najmanjim naporima, oslabljene motoričke sposobnosti, koncentracija i pamćenje. Ne zaboravite da je mamurluk tek najsretnija varijanta trovanja jer kod vrlo velikih koncentracija alkohola (3-4 promila i više) ni poziv hitnoj nije garancija preživljavanja, a i kod manjih doza moguće je gušenje pri povraćanju ili opasno ozljeđivanje pri padu.

Za dobro podnošenje i samog tuluma i posljedica važno se opskrbiti vitaminima B kompleksa, A i C te magnezijem i cinkom. Pripremite vitaminsko-mineralnu bombu od dva aspirina, 600 mg vitamina C, 1-2 tablete B kompleksa, banane, male limenke bilo kojeg energetskog napitka, šest velikih jagoda, dvije jušne žlice meda, šalice narančinog soka, pola šalice mlijeka (kravljeg ili zamjenskog biljnog), četvrtine čajne žlice soli te prstohvata mljevenog muškatnog oraščića – sve smiksajte i popijte.

Ako ste dovoljno pri sebi, s tuluma se kući vratite šećući po svježem zraku. Kako lijeka za mamurluk nema, strpljivo se prepustite vremenu. Suprotno mnogim tvrdnjama, unos svega osim vode i elektrolita treba bitno smanjiti. Dakle, ne pretjerujte s aspirinima i drugim lijekovima protiv bolova. Sada je važno što više rasteretiti jetru, probavni trakt i srce, odnosno tijelu dati šansu za detoksikaciju i oporavak.

Od narodnih lijekova priznajemo rasol (bogat je solju i vitaminom C) i domaću juhicu od povrća. Jače je zasolite i jedite polako, žlicu po žlicu. Vodu također pijte polako, gutljaj po gutljaj, tijekom čitavog dana. Često praznite mjehur. Jedite voće i povrće ili pijte prirodne sokove: rajčica i naranča su dobar, a grejpfrut loš izbor. Izbjegavajte kavu i crni čaj – diuretici samo pojačavaju dehidraciju. Zaboravite masnu i tešku hranu. Nije loše popiti vodu s rehidromiksom, preparatom koji sadrži elektrolite, a može se kupiti u ljekarni.

Tuširajte se isključivo mlakom vodom.
 Zamračite sobu, eventualno olakšajte glavobolju hladnim oblozima, a kad budete mogli ustati i kad se mučnina povuče, rastegnite mišiće i oznojite se jednostavnim vježbama. Ako vam svi pokreti stvaraju problem, mirujte u krevetu koliko je potrebno, u tišini ili uz ugodnu glazbu. Čim vam bude bolje, izlazak iz depre i mrzovolje olakšat će dobro društvo, smiješna knjiga ili film.

Većina simptoma nestat će za 24 do 48 sati, no to što više ništa ne osjetite ne znači da je sve u redu. Naime, tijelu treba čak šest ili sedam dana potpune apstinencije da bi se vratilo u normalu! Za dugoročne posljedice, poput rupa u sjećanju i srama zbog gluposti koje ste napravili pod utjecajem alkohola, ne znamo lijek, pa ćete to morati sami riješiti. Uostalom, možda to i nije loše ako vas natjera da sljedeći put malo usporite s koktelima.

izvor: tportal.hr