Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Mentolke mogu biti štetnije od običnih cigareta

Osobe koje puše cigarete s mentolom imaju dvostruko veće izglede za moždani udar od pušača koji puše obične cigarete, a to se posebno odnosi na žene.

 

Znanstvenici upozoravaju da nijedna cigareta nije dobra za zdravlje no ljudi bi se posebno trebali kloniti cigareta s okusom mentola.

Sve su loše, no uz to, sa stajališta smanjenja šteta, ovo istraživanje poručuje da se posebno trebaju izbjegavati vrste s mentolom, kaže Nicholas Vozoris iz bolnice St. Michael u Torontu koji je vodio istraživanje.

Vozoris je u okviru istraživanja obradio podatke koje je dalo nešto vise od pet tisuća pušača. Sveukupno oko 26 posto sudionika istraživanja pušilo je cigarete s mentolom dok su ostali pušili obične cigarete. U skupini koja je pušila cigarete s mentolom 3,4 posto pretrpjelo je moždani udar u promatranom razdoblju u odnosu na 2.7 posto onih koji su pušili obične cigarete. Razlika je bila još očitija kad se uzeo u obzir spol – žene koje su pušite cigarete s mentolom imale su tri puta veće izglede pretrpjeti udar od onih koje su pušile obične cigarete.