Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Metode primjene matične mliječi i doziranje

Kako se matična mliječ primjenjuje u liječenju i kako se dozira?

Oralna primjena matične mliječi vrši se kako je opisano. U vidu prirodne matične mliječi, tableta, sirupa i drugih sličnih oblika. Doziranje zavisi od starosti bolesnika i vrste bolesti, za odrasle se obično uzima doza od 250-300mg u dva obroka, ujutro i na večer, prije jela. Matična mliječ se stavlja pod jezik, radi brže razgradnje i prodora tvari u krvotok, a kapsule i tablete se mogu gutati.

Matična mliječ se može ubrizgati injekcijski potkožno ili mišićno.

Vanjska primjena matične mliječi moguća je lokalnom aplikacijom u kombinaciji sa medom.

Liječenje matičnom mliječi preporučuje se kod sljedećih oboljenja:
• oboljenja srca i krvnih sudova
• oboljenja probavnog sistema (gastritis, čir, kolitis, odsustvo apetita, …)
• oboljenja zglobova (artroza, artritis, epikondilitis, …)
• živčana oboljenja ( neuroze, migrena, klimakterij, astenija, seksualni poremećaji)
• kožna oboljenja (ekcem, neurodermitis, čirevi, seboreja,…)
• druga oboljenja (bronhijalna astma, anemija, poremećena laktacija, …)

Kontraindikacije: Adisonova bolest, akutna zarazna oboljenja, oboljenja nadbubrežnih žlijezda, alergija prema matičnoj mliječi. Sporedne pojave su rijetke a javljaju se u vidu kožnih osipa, svraba, bolova u stomaku, poremećaja u varenju, proljeva. Pri ovakvim simptomima liječenje se prekida.

Čuvanje matične mliječi

Matična mliječ izložen svjetlosti, toploti, kisiku iz zraka i drugim faktorima gubi svoju biološku aktivnost za 3-10 dana. Zbog toga se matična mliječ mora čuvati u hermetički zatvorenim posudama na temperaturi od -10°C. Pri ovakvom čuvanju mogu se sačuvati punovrijedna svojstva do 5 mjeseci. Duboko zamrznuta matična mliječ (-20°C) čuva kvalitetu do 7 godina.

Najbolji i najpraktičniji način čuvanja matične mliječi u domaćim uvjetima je kada se ista pomiješa sa medom u omjeru 9:1 u korist meda. Budući da med djeluje kao konzervans, to se dragocjeni sastav matične mliječi može duže održati. No i pored toga preporučuje se da se ova smjesa drži u frižideru na temperaturi do 4 stupnja C, čime se rok upotrebe produžuje na godinu dana.