Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Miome izliječite biljnom terapijom

Miomi mogu biti malo tvrđi (od fibroznog tkiva) ili mekši (od glatkih mišićnih stanica). Mekši miomi brže rastu. Obično su miomi višestruki, veličine od nekoliko grama pa do 12 kg.

Značajnu ulogu u nastanku mioma ima nasljedni faktor. Miomi se najčešće pojavljuju kod žena između 35-45 godina starosti. Njihov nastanak veže se uz pojačano lučenje  estrogena u jajnicima. Po prestanku menstrualnog ciklusa tj. u menopauzi, miomatozne promjene na maternici se smanjuju, miomi polako atrofiraju, odnosno nestaju.

No, žene s miomima u nekim će slučajevima kasnije nego zdrave žene ući u klimakterij jer su im hormonalne aktivnosti i krvarenja produžena i mogu trajati i do 55.godine života.

Vrste mioma:

Mogu se nalaziti na tijelu maternice ili na vratu (cerviksu), a prema pravcu rasta razlikuju se :
SUPSEROZNI – prelazi zid maternice prema trbušnoj šupljini
INTRAMURALNI – u mišićnoj stijenci maternice
SUBMUKOZNI – prelazi zid prema šupljini maternice,pod sluznicom je i izbočuje se u unutrašnjost maternice

 

Simptomi koje uzrokuju miomi

U većini slučajeva miomi ne izazivaju nikakve simptome. No, naravno da ih može biti, a najčešći su krvarenje – produžena krvarenja od 8-14 dana, uz iscrpljivanje žena do 55. ili 60.godine života. Drugi simptom je anemija koja se sekundarno razvija zbog dugotrajnih i jakih krvarenja. Uz anemiju mogu biti prisutni i lupanje srca, umor i vrtoglavica.

Zbog kontrakcije maternice koja nastoji svojim grčenjem izbaciti miom javlja se bol u donjem dijelu trbuha ili u križima, pritisak na dno zdjelice. Zbog pritisaka može se s vremenom razviti i upala mokraćnog mjehura i mokraćovoda pa čak i temperatura.

Miom je jedan od  uzroka steriliteta, zbog deformacije šupljine maternice, pritiska na jajovod ili pak mogu uzrokovati rani ili kasni pobačaj.

Klasično liječenje mioma

Nakon pregleda ulrazvukom ili učinjene histereskopije ili  dijagnostičke kiretaže (pogledaju se stanice pod mikroskopom i  time isključuje mogućnost  postojanja karcinoma), liječnik će vidjeti radi li se o miomu ili polipu i dogovoriti operativno odstranjivanje mioma. Operacija se najčešće radila na otvorenom trbuhu, a danas se sve više koristi laparoskopija zbog puno manje komplikacija.

Druga vrsta liječenja je hormonalna – gestagenima, hormonima koji dovode do atrofije endometrija.

Fitoterapija u liječenju mioma

Svojim pacijenticama, nakon razgovora i pregledavanja nalaza, pripremam terapiju koja se do sada pokazala odličnom. Ne želim se hvaliti i pretjerivati, no ako u liječenju mioma i polipa, neagresivnom i prirodnom fitoterapijom imam uspjeha i iza toga puno zadovoljnih djevojaka i žena, onda mislim da  vam to na ovom mjestu trebam i reći.

U čaj protiv mioma i polipa idu sljedeće biljke: Rusomača, imela, preslica, breza, verbena, vrba kora ili hrastova kora.

Čaj se najčešće kuha tako da 1 žličicu čaja prelijete šalicom kipuće vode. Dnevno se piju barem 3 šalice čaja. Uz čaj obavezno idu i biljne kapi. Ja pripremam dvije do tri vrste tinkture od tormentile, petasitesa, koprive, imele, nevena, maline… Ovisno koju ću biljku upotrijebiti i u kojoj količini i kombinaciji ovisi o veličini mioma, bolovima i krvarenju te dobi pacijentice, a često u čajnu mješavinu dodam i poneku biljku protiv stresa.

Ako je prisutna urinarna infekcija tada se mora u terapiju dodati i breza ili brusnica, a marulja ili geranij ukoliko želim ženu pripremiti i za moguću trudnoću. Dakle, nije sve tako jednostavno.

I kroz terapiju, koja traje najmanje 6 mjeseci ovu terapiju ja još s vremenom iz mjeseca u mjesec lagano mijenjam i prilagođavam pacijentici i pojačavam dozu. A kada mi moje pacijentice nakon nekog vremena i kontrole kažu kako im se miomi ili polipi „suše „ i  kako ih više nema, svi smo sretni i zadovoljni.

Prehrana protiv mioma

U prehrani treba jesti sve što danas smatramo zdravom hranom, bez puno konzervirane i prerađene hrane. Dobar je izvor B vitamina u integralnim žitaricama, C vitamina u voću, zdravo je povrće, zobena kaša i zobene pahuljice, đumbir, peršin, soja i sojini proizvodi, pripravci kalcija, cinka, magnezija, brokula, paprika, trešnje, višnje, šipak, od začina kim i origano. Jako je važno smanjiti unos masnoća jer povećavaju stvaranje estrogena. Umjesto mesa više konzumirajte ribu, piše Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec za portal Femina.hr .