Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Muškatni oraščić – omiljeni blagdanski začin, prirodni lijek i afrodizijak

Muškatni ili muškatov oraščić jedan je od najcjenjenijih začina na svijetu zbog osebujne arome i ljekovitosti.

 

Od davnina se upotrebljava u Aziji i na Bliskom istoku, a s vremenom se i kod nas udomaćio, među ostalim i kao “božićni” začin.
Podjednako dobro uklapa se u slana i slatka jela, pa se njime mogu začiniti meso, juhe, umaci, kuhano voće, medenjaci i druge slastice… Najbolje je dodati ga tek potkraj kuhanja jer toplina oslabljuje aromu.
Ono što nazivamo muškatnim oraščićem dobiva se iz većeg oraha – ploda dugovječnog stabla iz obitelji Myristicaceae koje potječe iz indonezijskih prašuma. Iz zreloga ploda vadi se koštica poznata kao muškatni oraščić.
Ta se jezgra suši, a potom se upotrebljava kao prirodni lijek i začin. Plodovi su dostupni cijeli (tada se obično ribaju), ili već samljeveni u prah.
Muškatni oraščić bogat je aromatičnim uljima, mineralima (bakar, kalij, kalcij, mangan, željezo, cink, magnezij), vitaminima B skupine te snažnim antioksidansima – flavonoidima.
Na Orijentu je muškatni oraščić od davnina narodni lijek za probavne tegobe, infekcije i reumatske bolesti, a poznat je i kao snažan afrodizijak.
Muškatni oraščić odlično ublažava upalu desni (gingivitis) te se općenito preporučuje za njegu usne šupljine. U čašu vrele vode dodajte pola žličice muškatnog oraščića u prahu. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, pa ovom tekućinom cijeli dan po potrebi ispirite usta, ali je nemojte progutati.
Za ublažavanje nadutosti, žgaravice i drugih probavnih tegoba, pijte čaj od metvice u koji ste dodali malo naribanog muškatnog oraščića.
Kao maksimalan dnevni unos ovog začina preporučuje se najviše tri grama. Naime, muškatni oraščić ljekovit je samo u malim dozama. U većim količinama može izazvati prekomjerno znojenje, anksioznost, ubrzan rad srca, a u prekomjernim količinama izaziva halucinacije i grčeve te je opasan po život.