Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Napitak od cikle: Prirodni doping koji tijelu daje super moći

Cikla je dobro poznati lijek za slabokrvnost, detoksikaciju organizma, podizanje imuniteta. No, ova super namirnica iznimno je popularna kod sportaša jer povećava izdržljivost kod vježbanja i ima učinak prirodnog dopinga.

 

Kako bi s lakoćom svladali fizičke napore na treninzima ili istrčali krug oko igrališta bez da ostanete bez zraka u plućima dovoljno je da svom tijelu priuštite moćni sok od neugledne namirnice koja se u velikom stilu vraća na scenu najzdravijih.

Sok od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora i to zahvaljujući nitratima, spojevima dušika koji smanjuju potrošnju kisika prilikom fizičkih napora.

Potvrdilo je to istraživanje u Velikoj Britaniji provedeno na mladim zdravim ispitanicima koji su svakodnevno konzumirali sok od svježe cijeđene cikle te izdržali trening vremenski za 16 posto duže nego druga skupina.

Njihovi treninzi bili su manje zamorni, dok su krvni tlak i puls izmjereni nižima ili pak u mirovanju.

“Napitak od cikle povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora i to zahvaljujući obilju nitrata, koji smanjuju potrošnju kisika prilikom fizičkih napora”

Redovitom dnevnom konzumacijom pola litre soka od cikle ističu stručnjaci, razina plazmatskih nitrata se udvostručuje što utječe na mišićnu izdržljivost, dok se krvni tlak značajno smanjuje.

Sastojci za napitak od cikle: 1kg cikle, 1 velika žlica meda i sok jednog limuna.

Priprema napitka: Ciklu ogulite i sitno naribajte u posudu, dodajte med i sok od limuna koji će ciklu omekšati i neutralizirani njezin zemljani okus. Smjesu ostavite tri sata da odstoji i onda je protisnite kroz gusto sito snažno gnječeći da iz cikle iziđe sok ali i što više vlakana. Svježi sok popijte ujutro na tašte.

Izvor: Zadovoljna.hr