Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Neven

Neven je, s pravom se može reći, biljka kože, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu i to u liječenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, za čišćenje kože lica, kod lišaja, krvarenja, mastitisa, opeklina, osipa, psorijaze, proširenih vena, seboreje, smrzotina, raznih infekcija kože, rak-rana, rana, pa i gnojnih, raznih ozljeda kože – jer neven pospješuje zarašćivanje rana -tkiva, i sprječava upalne procese na koži, kod varikoznih vena, ulceracije, za bolji rast kose, žutih krasta lica i glave (rabi se sok biljke ili tinktura), urtikarije, ugriza i uboda insekata, itd.

Pomaže i kod oboljenja limfe kao što su otečeni limfni čvorovi, limfne tekućine, škrofuloza. Pomaže, dakle, kod doslovno svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože kao i kod bolesti limfe.
 
U narodu je neven poznati pučki lijek za liječenje vanjskih i unutarnjih oboljenja. Djeluje tako da pospješuje znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve crijeva, želuca i glatkih mišića, uravnotežuje mjesečni ciklus, liječi bolesti maternice, liječi bolesti unutarnjih organa želuca, jetre i žuči, liječi bolesti živaca, pomaže u jačanju imunološkog sustava i kod hormonalnih tegoba, koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, djeluje antikancerozno i to kod raka kože, maternice, želuca i grla, vrlo ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena.
Ulje nevena je prirodan kozmetik koji štiti i njeguje kako mladu tako i staru kožu. Za vanjsku uporabu ulje nevena rabimo kod opeklina, herpesa, raznih rana, bolnih stanja, bolova uha, kožne erupcije, kožnih bolesti djece (ospice, vodene kozice), itd. Kod unutarnje primjene ulje nevena smanjuje bolne grčeve, menstrualne grčeve, tegobe od čira na želucu i dvanaesniku.
Tinktura nevena rabi se za unutarnju i vanjsku primjenu te je djelotvorna kod oteklina, mišićnih tegoba, hematoma, ozljeda, podljeva, modrica.
Neven se uspješno miješa s ostalim ljekovitim biljem, i to za kolitis s maslačkom, gospinom travom, matičnjakom, sjemenom koromača; za čir na dvanaesniku s gavezom, kimom, krkavinom i limunom; za gastritis sa stolisnikom cikorijom, koprivom, pirikom, smiljem, kamilicom i hmeljom; za psorijazu s koprivom, rosopasom, čestoslavicom, stolisnikom, dimnjačom, i bijelim tukom.