Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Paprena metvica

Najpoznatiji čaj protiv bolova u želucu i probavnih tegoba smiju piti i djeca. Nažalost, ako se čaj od paprene metvice pije svaki dan, ona djelomično gubi svoju učinkovitost.

Paprena metvica (Mentha pipertta) ima umirujuće (antispazmatsko) djelovanje na probavu. Zbog toga se koristi za liječenje, primjerice, nateknuća, usporene probave, povraćanja, nadutosti i nedovoljnog izlučivanja žuči.
Klinički pokusi pokazuju njezinu učinkovitost protiv vjetrova, ali ublažava i grčeve u crijevima kod ljudi koji pate od nadražaja crijeva. Učinkovita je i kod djece koja pate od istih smetnji. U velikim količinama paprena metvica ima smirujuće (sedativno) djelovanje te djeluje kao sredstvo za jačanje. Kod vanjske upotrebe eterično ulje pomaže smirivanju kod nadražaja kože i uboda kukaca. Ublažava bolove na mjestu nanošenja. Kad se inhalira, ulje je učinkovito u liječenju prehlada i gripe jer mentol djeluje na odčepljivanje nosnica. Također se može upotrebljavati kao vodica za ispiranje usta u liječenju usnih (oralnih) infekcija, a smatra se da liječi i glavobolju. Kroz zdravu kožu mentol brzo prodire u organizam, što je značajno kod kupelji, inhalacija i nanošenja na kožu. Nažalost, ako se pije svakodnevno, metvica prestaje biti ljekovita u slučaju ozbiljnih bolesti. U Hrvatskoj na poljima, vlažnim livadama ili uz jarke raste i više vrsta divlje metvice. Sve imaju više ili manje ugodan aromatičan miris koji podsjeća na metvicu. Uglavnom ne sadrže mentol, pa u liječenju ne mogu zamijeniti paprenu metvicu. Pogoduje joj bogato vlažno tlo te sunčano ili blago zasjenjeno mjesto. Sije se u proljeće, no lakše se razmnožava izdancima korijena ili stabljika u proljeće ili jesen. Može se uzgajati i u zatvorenom.

Čaj protiv probavnih tegoba i nedovoljnog izlučivanja žuči

 
SASTOJCI: žličica suhih listova metvice, 150 ml vode
Stavite žličicu osušenih listova u 150 ml vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta pa procijedite.
Pijte šalicu čaja poslije svakog obroka. Ili kao umirujuće sredstvo popijte šalicu navečer.

Tinktura od paprene metvice

 
SASTOJCI: 20 g suhih listova paprene metvice, 100 ml 70-postotnog alkohola
Metvicu prelijte alkoholom i ostavite da stoji 15 dana pa procijedite. Uzima se 15-20 kapi kod grčeva želuca i crijeva te žučnih tegoba. Kod katara gornjih dišnih puteva i upala usne šupljine tinkturu upotrebljavajte za ispiranje. Kod uboda kukaca, svrbeža kože i drugih kožnih tegoba nanosite je razrijeđenu ili nerazrijeđenu.
 
OPREZ! Kod uporabe listova nema opasnosti, no eterično ulje ne smije se davati manjoj djeci. Također, eterično ulje može pogoršati probleme s nedovoljnim izlučivanjem kiselina u organizmu.