Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Podbijel

Pučka medicina rabi listove podbijela kao specijalni lijek protiv škrofuloze, jaki ekspektorant za liječenje raznih vrsta kašlja i katara dišnih puteva, lijek protiv katara, lijek protiv plućnih bolesti, čaj koji liječi promuklost i upalna stanja kao što su upale sluznica želuca i crijeva i za klistiranje.

 
Također se koristi kao sredstvo za liječenje prhuti i protiv ispadanja kose te za bolji rast kose. Dobar je lijek za bolesti kože, sredstvo za izazivanje znojenja, sredstvo za sniženje visoke tjelesne temperature.
Od listova podbijela izrađuju se cigarete za astmatičare, a mogu se i paliti za kađenje prostorije.
Cvjetovi podbijela rabe se na razne načine od sušenih za izazivanje znojenja, protiv kašlja, za smanjivanje vrućice, kod tuberkuloze, proljeva, te kao dodatak plućnim čajevima. U narodu vlada mišljenje da cvjetovi imaju snagu da izbace iz pluća svu zimsku sluz. Dok su mladi, u pupovima, mogu se konzervirati kao kapari. Listovi se u vanjskoj uporabi primjenjuju kod liječenja upaljenih vena, opekotina, čireva, čira potkoljenice, lišajeva i to u obliku obloga ili za ispiranje. Svježi sok iz listova rabimo za liječenje rana i raznih osipa na koži, a ako ga uzimamo kao sok, čaj ili sirup jačamo pluća i liječimo najteži kašalj.
Nema boljeg čaja za liječenje katara nakon lakše prehlade koji će tako dobro izbaciti katar iz dišnih putova od čaja od podbijela. Mladi listovi rado se rabe za pripremu juha, salata i variva zajedno s krumpirom, kao i mladi pupovi.
Zapadna pučka medicina podbijel rabi za liječenje bronhijalne astme, krvarenja, kožnih čireva, bronhitisa, akni, apscesa, proljeva, groznica, prehlada, ljetnog umora, kašlja, ekcema, katara, bolesti dišnih putova, tuberkuloze, gastritisa, želučanog katara, upale usta, bolova živca, bolova mišića, konjunktivitisa, gluhoće, raznih rana, dijabetesa, pušačkog katara, te za poboljšanje apetita. Koristi se i za umivanje i ispiranje rana, za poticanje metabolizma, te kod manjka vitamina C.
 
Kontraindikacije. Podbijel ne bi smjele uzimati osobe s kamencem žuči, osobe sa slabim želucem i akutnim čirom na želucu.
 
Toksičnost. Ne preporučuje se uzimati ga u velikim količinama u bilo kojem obliku, jer sadrži pirolidne alkaloide.
 
Čajna mješavina. Podbijel je bolje uzimati sam, i to mješavinu listova i cvjetova, ali za pripremu čajnih mješavina za plućna oboljenja neophodna je cijela biljka.