Upoznajte glog i njegovu ljekovitu moć

Glog (Crataegus) spada među biljke s najdužom tradicijom liječenja i korištenja općenito. Kinezi su nekoć od gloga radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9000 godina starim lončanicama.

 

Povjesničari smatraju da je glog već tada bio značajan u religiji, legenda kaže da je od ovog grma napravljena Kristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.

Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, no danas je proširen po čitavom svijetu.

Glog je poznat i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvjedove kruške.

Glog je učinkovit kao lijek za srce

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu te u znatnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Wilmara Schwabea, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja. Ta istraživanja su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava infarkt.

Svi koji imaju problema s previsokim tlakom, žele se zaštititi od opasnosti visokog kolesterola i ovapnjenja žila te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom. Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, kod visokog tlaka, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovanih faza.

Glog se preporučuje nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Općenito bi svatko iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Druge primjene gloga

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim efektom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima. Vrijedan je i u menopauzi. Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog protuupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
Berba gloga

Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga, a to je crveni glog (lat. Crataegus oxyacantha) i manje poznati bijeli glog (lat. Crataegus monogyna).

Glog raste uz putove, rubove šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima. Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni. Cvjetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja. Vrijeme za branje cvjetova je između travnja i lipnja. Suše se u hladu u tankim slojevima.
Kapi od gloga

Za pripremu ovih kapi uzmite 20 g usitnjenih listova i cvjetova gloga, te ih prelijte s 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i profiltrirajte. Pijte dvadeset kapi dnevno s malo tekućine. Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

 

Ljekoviti sirup od gloga

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata. Procijedite tu tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.

Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane četvrtina mješavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 žlica dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Facebook Comments