Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Primjena ehinaceje u liječenju

Echinacea je najdjelotvornija ako se uzima preventivno, dakle dok smo još zdravi. Ako su gripa, prehlada ili bronhitis već uzeli maha, ehinaceja i onda pomaže tako što ublažava tegobe i ubrzava oporavak.

Za oralnu primjenu, najčešće se uzima u obliku tinkture – otopine biljnog ekstrakta u alkoholu. Uobičajena doza tinkture – je 0,75 do 1,5 mililitara dnevno. Tinkturu ukapajte u malo vode ili čaja te popijte. Tinktura je najdjelotvornija za upale dišnih putova, jer tekućina prilikom gutanja direktno djeluje na sluznicu grla. Kome je njen okus neugodan, može koristiti kapsule ili tablete s ekstraktom ehinaceje.

Jedna tableta treba sadržavati približno 6,78 miligrama suhog ekstrakta Echinacee purpuree. Uzimajte po dvije tablete triput dnevno. Dostupna je i sušena ehinaceja, korijen u prahu, biljni sok i čaj. Ehinaceju smijete uzimati osam tjedana zaredom, nakon čega je potrebno napraviti stanku.

 


Lokalna upotreba

Osim protiv upala dišnih putova, ehinaceja se koristi i lokalno za ublažavanje upalnih procesa izazvanih ekcemom i psorijazom. Ubrzava proces liječenja od kandide i herpesa. Osim toga, dezinficira kožu i pospješuje zarastanje kožnih ozljeda kao što su ogrebotine, porezotine i opekline od sunca. Ujedno ublažava bol na tim mjestima.