Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

MAME I BEBE

Prirodni lijekovi za povećanje broja spermija

Neadekvatna proizvodnja i kvaliteta sperme jest jedan od najčešćih uzročnika neplodnosti muškarca s obzirom na to da smanjuje mogućnosti da spermiji dopru do i oplode jajnu stanicu.
Prema istraživanju World Health Organizationa, normalna koncentracija spermija je barem 20 milijuna po mililitru sperme. Muškarac s količinom nižom od 15 milijuna spermija po mililitru sperme smatra se neplodnim. To stanje naziva se oligozoospermia. Problemi sa začećem povezani su s brojem manjim od 40 milijuna spermija u ejakuliranoj tekućini.

Razni prirodni lijekovi mogu pomoći pri povećanju broja spermija te poboljšati kvalitetu sperme, a evo koje od njih predlaže portal top10homeremedies.com

1. Maca prah

Mljeveni korijen mace, poznatiji kao maca prah može pridonijeti proizvodnji i pokretljivosti spermija. Maca je popularna biljka za plodnost koja pomaže uravnotežiti hormone.

2. Ashwagandba prah
Istraživanje indijskih znanstvenika objavljeno u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine iz 2013. godine otkrilo je da ekstrakt korijena ashwagandabe može značajno povećati broj spermija, njihov volumen i pokretljivost. Ova biljka potiče zdravu proizvodnju testosterona te poboljšava cijelokupno zdravlje organizma, povećava vitalnost i smanjuje stres i anksioznost.

3. Ginseng

Panax ginseng, poznatiji kao korejski ginseng, često se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini kao pomoć tijelu da se prilagodi stresnim situacijama no on se može koristiti i za povećanje testosterona, broja spermija i pokretljivosti koja pridonosi plodnosti muškarca. Ginseng osim testosterona povećava i libido.

4. Češnjak

Češnjak djeluje kao prirodni afrodizijak i povećava proizvodnju spermija. On sadrži spoj zvan alicin koji pojačava izdržljivost sperme te poboljšava cirkulaciju krvi. Mineral selen koji je prisutan u češnjaku pridonosi pokretljivosti sperme.

5. Tribulus

Tribulus terrestris, biljka znana i pod imenom gokshura, ayurvedski je lijek za povećavanje broja spermija i kvalitete sperma, a služi i kao jedan on načina povećavanja razine hormona. Istraživanje indijskih znanstvenika iz 2012. godine spoznalo je kako ovaj afrodizijak može biti koristan u liječenju oligozoospermije.

6. Zeleni čaj

Studije pokazuju da antioksidansi u zelenom čaju imaju dobar potencijal za poticanje plodnosti iz razloga što neutraliziraju slobodne radikale koji mogu oštetiti spermije.
Sudeći prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u znanstvenom magazinu Molecular Nutrition and Food Research, male doze spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG) sadržanom u zelenom čaju mogu poboljšati kvalitetu sperme, uključujući pokretljivost, što rezultira poboljšanjem potencijala za oplodnju. Ipak, prevelike doze EGCG-a mogu imati suprotan učinak.

7. Damiana čaj

Damiana je još jedna korisna biljka u pogledu povećanja broja spermija. Ona smiruje živce, ublažava tjeskobu i pshićku iscrpljenost te djeluje kao sredstvo za opuštanje mišića.