Pušači, zaštitite se od raka pluća – češnjakom !

Kuhate li s češnjakom? Možda nije najugodnija navika za osobe oko vas, no budite sigurni – češnjak je pravi izvor zdravlja!
Osim što možesniziti povišeni krvni tlak, zaštititi nas od bolesti srca, predstavlja bolji antibiotik od nekih sintetičkih lijekova, a sada su kineski stručnjaci ustanovili da može prepoloviti i rizik od razvijanja raka pluća!

Istraživači Provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Jiangsu analizirali su podatke preko 1400 pacijenata s rakom i usporedili ih s 4500 zdravih osoba. Ispitanike su ispitali o njihovim navikama i prehrani, a pitanja su obuhvatila i koliko često jedu češnjak te puše li cigarete.
Ispitanici koji su redovito jeli sirovi češnjak, što znači barem dva puta tjedno, snizili svu svoj rizik od razvijanja raka pluća za 44 %. Kada su se koncentrirali samo na pušače, stručnjaci su ustanovili kako su oni koji su jeli sirovi češnjak smanjili svoj rizik od ove maligne bolesti za 30 %, što je svejedno odličan postotak.
“Zaštitna veza između unosa sirovog češnjaka i raka pluća primijećena je s uzorkom doze i odgovora, što sugerira da češnjak može potencijalno služiti kao kemoprotektivno sredstvo za rak pluća”, zaključili su autori čiji je rad objavljen u časopisu Cancer Prevention Research.

Facebook Comments