Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Kukurijek crni

U pučkoj medicini to je tradicionalni lijek za duševne bolesti. Moderna medicina više ga ne rabi poradi kumulativnog djelovanja sastojaka kukurijeka.

Današnja uporaba je u stvari zloporaba, jer se njime izaziva pobačaj. Ako se u nekim mjestima i rabi kukurijek tada je to pripravak od svježe biljke za neke kožne bolesti, gnojne rane, te kod ujeda zmije jer se smatra da svježi korijen izvlači otrov. U unutarnjoj uporabi u prošlosti se rabio uglavnom u liječenju tegoba s crijevima ili probavom, kada se praškom od suhog korijena izazivao proljev da se dobro pročiste crijeva, vodenih bolesti, edema, vode u osrčju, histerije, bolesti živaca, srčanih smetnji, te za izazivanje opijenosti.
Zapadna pučka medicina rabi kukurijek za liječenje edema, svraba, srčanih tegoba, histerije, nervnih ili živčanih bolesti kao stoje histerija, kod peckanja kože, izostanka mjesečnice i drugih menstrualnih tegoba, a prašak kihavac za ušmrkavanje, protiv parazita, vodenih bolesti, zabrinutosti itd. Rabi se i u homeopatiji.
Kukurijek izaziva narkotični efekt. Svježi korijen rabi se za iritiranje kože kod kožnih nečistoća.