Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Zdravlje u sjemenkama suncokreta

Suncokret najčešće povezujemo sa beskrajnim poljima.Ove velike biljke prepoznajemo po velikom, žutom cvijetu koji se okreće prema suncu i uljem koji se dobiva iz njegovih sjemenki, ali malo se govori o drugim pozitivnim čimbenicima za naš organizam. U sjemenkama suncokreta krije se zdravlje.

Sjemenke suncokreta sadrže i do 50% ulja, koje je bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Nutricionisti preporučuju upravo te nezasićene masne kiseline u svakodnevnoj prehrani, zbog njihove uloge u zdravlju srca i mozga. Sjemenke se s druge strane često konzumiraju i kao grickalica, a ponekad i kao prilog uz neka druga jela.

One su vrlo bogate vitaminima E i B1, toliko da samo 50 g ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za spomenutim vitaminima. Sa samo 100 g sjemenki mogu se pak zadovoljiti dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6, a znatne su i količine vitamina C i cinka.

Vitamin E, koji je jedan od najvažnijih vitamina u našem organizmu, vrlo je jak antioksidans, koji neutralizira slobodne radikale. On djeluje u suzbijanju upala, tumora, dijabetesa, te srčanih i drugih kroničnih bolesti. Premda su vrlo visoke energetske vrijednosti, sjemenke suncokreta smanjuju razinu kolesterola u krvi.

Uz spomenute vitamine, suncokretove sjemenke su bogate mineralima koji su našem tijelu potrebni u mili ili mikro dozama, ali su svejedno ključni za njegov normalan rad. Magnezij apsorbiran iz sjemenki smiruje živce i mišiće, te snizuje krvni tlak. Njegova uloga u zdravlju kostiju i proizvodnji energije je dobro poznata, a značajno smanjuje rizik od srčanog udara i astme. Selen, još jedan važan mineral koji se u velikim količinama nalazi u sjemenkama suncokreta, ima ključnu ulogu u diobi stanica, imunološkom odazivu na bolesti i ozljede, te značajno smanjuje rizik od pojave tumora. Slično djeluje i cink, koji je jedan od najbitnijih elemenata u borbi tijela protiv infekcija.

Na kraju, valja spomenuti i vrlo visoku količinu vlakana u sjemenkama, koje potpomažu i reguliraju probavu. Iz svega navedenog, može se zaključiti da je taj mali, neugledni plod stvarno prava riznica zdravlja.