Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Žvačite grožđice za zdrave i lijepe zube

grozdice za zdraveIako slatke i ljepljive, grožđice sadrže sastojke koji sprečavaju štetno djelovanje bakterija odgovornih za razvoj karijesa i bolesti desni, tvrde američki stručnjaci.

Premda naučnici nisu dokazali da ljudi koji jedu grožđice imaju zdravija usta, uspjeli su identificirati pet sastojaka, odnosno fitokemikalija koje čuvaju zube i desni.

“Grožđice doživljavamo kao slatke i ljepljive, a pretpostavlja se da hrana koja sadrži šećer i lijepi se za zube uzrokuje karijes”, objašnjava Christin V. sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta llinois u Čikagu. “Ipak, naša studija navodi na suprotan zaključak. Fitokemikalije u grožđicama mogu poboljšati oralno zdravlje uništavajući bakterije koje izazivaju karijes i bolesti desni. Ljepljiva hrana ne mora izazivati i kvarenje zuba. Kvarenje uglavnom uzrokuje dodatni šećer u njoj.”

Pronađene fitokemikalije: oleanolična kiselina, oleanolični aldehid, betulin, betulinična kiselina i 5-(hydroxymethyl)-2-furfural poznati su antioksidansi koji se često nalaze u biljkama. Oleanolična kiselina usporava rast bakterija koje izazivaju kvarenje zuba kao i bakterija koje prouzrokuju bolesti zubnog mesa. Kiselina, istovremeno, sprečava lijepljenje bakterija za površinu i formiranje plaka (zubnih naslaga).