Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Čičoka je pravi spas za šećeraše

Ako pričamo o zdravom povrću, malo tko je od nas čuo za čičoku. Ipak, ovu povrtnu biljku danas možete naći na skoro svakom placu. Jako je slična krumpiru, i dosta je ljekovita kada se koristi u ishrani.

 

Čičoka je toliko ljekovita da su je prozvali biljkom 21. stoljeća.

Krumpirasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krumpira, nema škroba. Pored toga što čičoka nema škroba u sebi, trebamo znati da je ona bogata inulinom, zbog čega ga u ishrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomjernom težinom.

Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko naribana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu kruha.

Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zdrava namirnica za zimu. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krumpir, i čičoka je dobar izvor kalija, a pola šalice svježe čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijem. U istih pola šalice čičoke nalazi se 1,5 grama bjelančevina i 1,2 grama celuloze. Čičoka je dakle jako dobar prirodni izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline i vitamina B1 i B2.

Da bi se iskoristila ljekovita svojstva čičoke, treba ju konzumirati u svježem stanju. Termički obrađena čičoka nema ljekovita svojstva karakteristična za sirov korijen.

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske utjecaje i bolesti, a proizvodnja je jako jeftina uzmemo li u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatira se deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krumpir, morska repa, mačja repa, divlji krumpir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja, odnosno krtole, krupnog i nepravilnog oblika. Potječe iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u rujnu na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svijetlo žute cvjetove slične suncokretu, ali manje u promjeru.