Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Crni kim i karcinom

Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kima na tumorske stanice u tijelu. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

 

Prvo značajnije ispitivanje na tu temu, ulja crnog kima na prevenciju od tumora, izveli su znanstvenici u „Cancer Immuno-Biology Laboratory“ u Južnoj Karolini. Donesen je zaključak da će zdrav imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta. Ulje crnog kima djeluje kao imunomodulator, a to znači da ulje crnog kima potiče postizanje ravnoteže u svim sustavima, uključujući i imunološki sustav. Isto tako, ustanovljeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Znanstvenici u “Kimmel Cancer Center” u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze, poznat kao programirane smrti stanica. U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.

Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tijekom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze i slično. Istraživanja su pokazala da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posljedica.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma. Uzima li se 3 puta na dan po čajna žličica ulja crnog kima, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane. Također se preporuča i osobama koji su rizični za karcinom, odnosno kod kojih postoji obiteljska povijest bolesti, te mogući nasljedni faktor, da preventivno konzumiraju crni kim, i to 20 kapi iza jela, tri puta na dan. Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kima dolazi tek nakon od 8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.