Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Đumbir je jako ljekovit

Neki ga vole, a neki baš i ne, ipak ne možemo poreći dobrobit koju đumbir ima za ljudski organizam. To je biljka koju uvijek valja imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna ljekovita svojstva.

Đumbir je biljka tropskih krajeva, začinska biljka, koju opisujemo kao biljku koja dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, te ima kopljaste listove koji su kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma đumbirovog korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i jako osvježavajući.

 

Đumbir i u kuhinji i kao lijek možemo koristiti kao svjež korijen ili kao sušeni supstrat u obliku praha. Prah od suhog korijena može se kupiti u svakoj trgovini zdrave hrane, a svježeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama. Međutim svjež đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen đumbira koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su službeno biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Ljekovita svojstva đumbira su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripe.

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidant koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.